U direktore mogu samo iskusniji nastavnici

Mijenjaju se i uslovi za izbor direktora obrazovno-vaspitnih ustanova

63636 pregleda 497 reakcija 38 komentar(a)
Vanredno zasjedanje Skupštine zakazano je za 18. februar -, Foto: Skupština Crne Gore
Vanredno zasjedanje Skupštine zakazano je za 18. februar -, Foto: Skupština Crne Gore

Besplatni udžbenici za osnovnu školu, povećanje radnog iskustva za izbor direktora škola, promjena načina finansiranja talentovanih đaka, neki su od predloga sadržanih u izmjenama zakona, koje su predložili poslanici vladajuće koalicije i o kojima će se raspravljati na vanrednom zasjedanju Skupštine, koje je zakazano za 18. februar.

Predlozi izmjena rađeni su u koordinaciji sa vladinim resorima, ali oni će se o tome i zvanično izjasniti prije sjednice parlamenta.

Na spisku predloga je i povećanje minimalne zarade i staračkih naknada, uvođenje dječjih dodataka...

Predloženim izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju predviđeno je da pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu ima svaki učenik, i to od naredne školske godine, koja počinje u septembru.

“Propisivanjem da pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu, na teret budžeta države, pripada svakom učeniku, stvaraju se pretpostavke za jednaku dostupnost osnovnog obrazovanja za sve i osigurava se faktička ravnopravnost”, navodi se u obrazloženju.

Predlagači procjenjuju da je za primjenu ovog zakona iz budžeta potrebno izdvojiti oko četiri miliona eura, s obzirom na to da u ovoj školskoj godini u Crnoj Gori ima 68.506 učenika osnovnih škola.

Predloženim izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisuje se drugačija struktura upravnih i školskih odbora tako što se povećava broj predstavnika zaposlenih, a smanjuje broj predstavnika Ministarstva.

Mijenjaju se i uslovi za izbor direktora obrazovno-vaspitnih ustanova tako što se propisuje da, umjesto dosadašnjih pet godina radnog iskustva u nastavi, za to to mjesto mogu konkurisati ako imaju sedam godina radnog iskustva.

“Predlogom zakona se mijenjaju uslovi za izbor direktora obrazovno-vaspitnih ustanova na način što se propisuje da, umjesto dosadašnjih pet godina radnog iskustva u nastavi, za direktora može biti izabrano lice koje pored ostalih uslova mora imati sedam godina radnog iskustva u nastavi, što će doprinijeti unapređenju rada ustanova i značajno uticati na odabir kvalitetnih kadrovskih rješenja. Ovo posebno iz razloga što direktor ustanove u saradnji sa drugim nadležnim službama obavlja obezbjeđivanje i unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada ustanove (samoevaluacija) svake godine po pojedinim oblastima, a svake dvije godine u cjelini,” navodi se u obrazloženju predloga.

Predlogom zakona se koncipira i Fond za podršku talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, umjesto dosadašnjeg Fonda za kvalitet i talente.

Dosadašnji Fond, kako se navodi, organizovan je suprotno strateškom dokumentu godine o razvoju i podršci darovitim učenicima, koji je usvojen 2016. godine.

“Predloženim načinom podrške talentovanim učenicima na najbolji način ostvario bi se princip individualizacije nastave i primjenu diferencirane nastave koja će omogućiti talentovanim učenicima da bolje napreduju u heterogenim odjeljenjima i društvu svojih vršnjaka,” navodi se između ostalog u predlogu.

Opozicija od kraja prošle godine ne prisustvuje skupštinskim zasjedanjima, a iz DPS-a su juče najavili da će narednih dana saopštiti kada se vraća u parlament.

Bonus video: