Montefarm može raspisati višemjesečne nabavke

Iz Ministarstva finansija i socijalnog sataranja su rekli da je u skladu sa članom 37 i 40 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, dok se ne donese Zakon o budžetu države za 2021, neophodno javne nabavke uskladiti sa sredstvima koja će biti raspoloživa u periodu privremenog finansiranja

7426 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2021. 11:06h

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uvažilo zahtjev Ministarstva zdravlja da se raspišu višemjesečne nabavke za Fond za zdravstveno osiguranje i "Montefarm", a da se kao osnov za raspisivanje koristi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. godinu.

„Uvažavajući specifičnost sistema zdravstva, a imajući u vidu ograničenja utvrđena Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja obavijestilo je Ministarstvo zdravlja da nema primjedbi da se kao osnova za planiranje javnih nabavki Fonda za zdravstveno osiguranje i 'Montefarma' koriste sredstva koja su bila predviđena za predmetne namjene izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020, pod uslovom da se na ovaj način sprovode javne nabavke koje su od ključnog značaja za funkcionisanje sistema zdravstva“, odgovoreno je „Vijestima“ iz Ministarstva finansija.

Iz tog resora dodaju i da je u skladu sa članom 37 i 40 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, dok se ne donese Zakon o budžetu države za 2021, neophodno javne nabavke uskladiti sa sredstvima koja će biti raspoloživa u periodu privremenog finansiranja.

„A po donošenju Zakona o budžetu za 2021. godinu, predmetne javne nabavke je potrebno revidirati i, ukoliko je neophodno, uskladiti sa sredstvima koja će za navedene namjene biti utvrđena istim“, poručili su iz Ministarstva finansija.

„Vijesti“ su juče objavile da su Ministarstvo zdravlja, Fond za zdravstveno osiguranje i Klinički centar ukazali resoru finansija na specifičnosti zdravstvenog sistema, te da bi privremeno finansiranje u ovoj oblasti za posljednicu moglo da ima i nestašicu ljekova.

Povezani članci

03. Februar 2021.

Prijeti li Crnoj Gori nestašica ljekova?

Iz Ministarstva finansija „Vijestima“ je ranije nezvanično rečeno da su kolegama iz resora zdravlja sugerisali da nađu način da se mogući problem prevaziđe u skladu sa svojim nadležnostima, poštujući zakon, a da je jedan od modela da planove ne rade na mjesečnom nivou, već na duži rok.

Ministarstvo zdravlja, FZO i KC su predložili Ministarstvu finansija da se nabavke za potrebe zdravstvenog sistema iskažu na duži period u odnosu na period privremenog finansiranja, odnosno na godišnjem nivou, ali i da u periodu privremenog finansiranja “nabavke ‘Montefarma’, FZO i zdravstvenih ustanova, sadrže samo nabavke kod kojih su zaključeni ugovori istekli ili će isteći u periodu privremenog finansiranja, kao i druge prioritetne nabavke”. Tražili su i produženje roka a i predaju planova javnih nabavki.

„Zdravstveni sistem se ne može uklopiti u koncept izrade plana javnih nabavki koji se predlaže do donošenja Zakona o budžetu za 2021, jer bi to značilo da se bilans potreba za ljekovima i medicinskim sredstvima utvrđuje na mjesečnom nivou do nivoa odobrenih sredstava, što nije racionalno niti opravdano, a takav način planiranja i sprovođenja nabavki bi ugrozio snabdjevenost zdravstvenog sistema ljekovima i medicinskim sredstvima, kao i drugim proizvodima. Takođe, s obzirom na to da se radi o velikim vrijednostima nabavki za koje se sprovode tenderski postupci, koji su složeni i duže traju, isti se ne mogu završiti na mjesečnom nivou, a kroz sprovođenje jednostavnih nabavki ne mogu se pokriti potrebe zdravstvenog sistema“, obrazložila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović u dopisu Ministarstvu finansija.

Bonus video: