Građevinski haos u Budvi, inspektori još ne dolaze

Dok graditelji u Budvi koriste vakuum, opštinski Sekretarijat za urbanizam zatrpan je zahtjevima za legalizaciju
119 pregleda 3 komentar(a)
Budva, Foto: Čitalac reporter
Budva, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 20.12.2017. 18:49h

Izgradnja, nadogradnja, dogradnja postojećih stambenih objekata u Budvi mimo dozvola postala je praksa u Budvi, jer je donošenje novog Zakona o izgradnji i planiranju prostora praktično stimulisalo divlje graditelje da realizuju svoje zamisli. Državne inspekcijske službe, koje su zadužene za kontrolu, praktično ne reaguju.

Jedan od najnovijih primjera je dogradnja stambene zgrade, gradnjom posebnog stambenog krila u naselju Dubovica, koje su opštinske službe prijavile Upravi za inspekcijske poslove.

U Opštini su potvrdili „Vijestima“ da je i ovaj, kao i ostali slučajevi uredno prijavljen, ali da postoji bojazan, da izostankom reakcije inspekcije, da se da mogućnost graditelju da završi objekat, a potom uredno preda zahtjev za legalizaciju, kako to novi zakon i omogućava.

Osim što investitorima omogućava da mnogo lakše započnu gradnju i gotovo potpuno ukida nadležnosti lokalnih uprava, novi Zakon donosi i mogućnost legalizacije u međuvremenu bespravno podignutih ili proširenih objekata. To mnogi koriste da nadograde i prošire građevine.

Građevinska inspekcija koja bi sve to trebalo da spriječi još ni izbliza nije ojačana do nivoa koji je najavljivao ministar održivog razvoja Pavle Radulović.

Dok graditelji u Budvi koriste vakuum, opštinski Sekretarijat za urbanizam zatrpan je zahtjevima za legalizaciju. Samo u prethodnih mjesec i po dana predato je gotovo 30 zahtjeva za legalizaciju.

Bonus video: