Pažin o nestanku dijela kulturne baštine: To nije izolovani incident nego višedecinijsko nepostupanje

"Kao što znate jednim dijelom će se baviti i tužilaštvo i doći do saznanja što se dešavalo i ko je odgovoran za takvo stanje kulturne baštine", rekao je Pažin
61 pregleda 6 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Zoran Pažin, Foto: Gov.me
Ažurirano: 20.12.2017. 18:44h

Potpredsjednik Vlade i koordinator u Ministarstvu kulture Zoran Pažin kazao je da će se istraživački postupak o nestanku dijela kulturne baštine Crne Gore prioriteno sprovesti u Narodnom muzeju Crne Gore, ali i kod ostalih vlasnika odnosno držalaca kulturnih dobara.

"Ministarstvo za saradnju sa svim organima koji su u prilici da doprinesu utvrđivanju činjenica i odgovornosti", kazao je Pažin odgovarajući na pitanje poslanice Demokratskog fronta (DF) Branke Bošnjak ko su vlasnici ili držaoci 63 zbirke unutar kojih je u postupku revalorizacije konstatovano da nedostaje 9.415 predmeta, i da li je tim povodom Uprava za zaštitu kulturnih dobara sačinila izvještaj.

"Dijelim zabrinutost u odnosu na stanje kulturne baštine, to je jedan krajnje neodgovoran odnos koji je višedecenijski kada je u pitanju kulturna baština. Ne nalazim nimalo opravdanja za to što se događalo, jer to nije jedan izolovani incident nego višedecinijsko nepostupanje koje jedan nivo odgovornosti svih koji su bili uključeni u to, kao što znate jednim dijelom će se baviti i tužilaštvo i doći do saznanja što se dešavalo i ko je odgovoran za takvo stanje kulturne baštine. Neevidentirana kulturna dobra su konstatovana kod javnih ustanova Narodni muzej Crne Gore, Pomorski muzej, Arhivsko odjeljenje Herceg Novi Državnog arhiva Crne Gore, zavičajni muzej Bar, Polimski muzej, Muzeji Bijelo Polje, Muzeji i galerije Podgorice, Muzeji Budve, Zavičajni muzej Danilovgrada, Muzeji i galerije Nikšića, Muzeji Kotor, Mitropolije crnogorsko-primorkse, Kotorske biskupija, Dušana Marniovića i Sigmunda Zbutege u Prčanju" naveo je Pažin u parlamentu.

Uprava za kulturna dobra još 2013. godine, konstatovala je manjak od preko 2.900 muzejskih predmeta u posjedu Narodnog muzeja Crne Gore.

Iz Ministarstve kulture su ranije poručili da osuđuju višedecenijski neodgovoran odnos prema kulturnim dobrima, snažno podržava aktivnosti Državnog tužilaštva radi potpunog utvrđivanja relevantnog činjeničnog stanja, rasvjetljavanja ovog pitanja u cjelini i utvrđivanja individualne odgovornosti i iskazuje spremnost na svaki vid saradnje sa nadležnim državnm organima, saopšteno je danas iz Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture.

Aleksandar Berkuljan, tehničar u informacionom centru Narodnog muzeja kazao je 7. decembra gostujući u emisiji "Načisto" na Televiziji Vijesti da nedostaje "čitav jedan muzej u muzeju". Dodao je i da ima spisak predmeta koji nijesu pronađeni.

Bonus video: