Kolašin: Predmet u fioci, fekalije u Svinjači

Otpadne vode izlile su se ispod temelja zgrade, oštećeni su stanovi u prizemlju, a fekalije su izbile na površinu dvorišta
1 komentar(a)
Svinjača, Foto: Dragana Šćepanović
Svinjača, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 20.12.2017. 18:09h

Zgrada u Ulici Dunje Đokić, u kojoj su prije više od četiri godine podijeljeni stanovi za Kolašince bez krova nad glavom, nema ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu. To piše u dokumentu kojim Opština traži ponuđače za utvrđivanje činjeničnog stanja kada je riječ o priključcima tog objekata na vodovodnu, kanalizacionu i elektro- mrežu.

Prije mjesec utvrđeno je odvodna cijev kanalizacije te zgrade nije priključena na septičku jamu, odnosno kanalizacionu mrežu.

Prije toga izlijevanjem otpadnih voda ispod temelja zgrade, oštećeni su stanovi u prizemlju, a fekalije izbile na površinu dvorišnog dijela.

Tada su stanari bili prinuđeni da naprave kanal, koji fekalije odvodi u rijeku Svinjaču. Takvo stanje još traje.

U Opštini kažu da bez utvrđivanja činjeničnog stanja ne mogu ništa učiniti na tom objektu, za koji fali dokumentacija.

“Tek nakon što se utvrdi činjenično stanje, to jest kad na naš zahtjev za dostavljanje ponuda dobijemo ponude, značemo šta nam je činiti. Sada je sve nejasno oko tog objekta i nemogući su bilo kavi radovi. Ne možemo preuzeti odgovornost da radimo na objektu o kojem ne znamo ništa niti imamo potrebnu dokumentaciju.

“Polovina stanova u tom objektu završena je, nakon sedam godina gradnje, 2013, kada su i dati na korištenje porodicama bez krova nad glavom. Još nije poznato koliko su novca Vlada i Opština potrošile za taj projekat. Gradnja objekta počela je 2006. godine, a trebalo je da se završi za 12 mjeseci. Stanovi za najsiromašnije sugrađane bili su predizborni “adut” bivših kolašinskih vlasti pred svake lokalne ili parlamentarne izbore.

I na toj, kao i na još jednoj kolašinskoj zgradi, mimo projektne dokumentacije, bivši lokalni čelnici odlučili su da dograde par spratova.

Zbog toga, tvrde neki stručnjaci građevinske struke, upitna je stabilnost objekta.

Bonus video: