KCCG: Menadžment će provjeriti da li su sveštenici pričešćivali pacijente i nudili pričešće drugima

“Ukoliko se dokaže da se navedeni incident zaista desio, bez poštovanja protokola, protiv odgovornih zaposlenih biće pokrenut disciplinski postupak i preduzeće se dalje mjere i radnje u skladu sa našim nadležnostima”, naveli su iz KCCG

8099 pregleda 8 komentar(a)
KCCG, Foto: Savo Prelević
KCCG, Foto: Savo Prelević

Menadžment Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) pokrenuo je postupak utvrđivanja istinitosti navoda da su dva sveštenika pričešćivala pacijente u toj zdravstvenoj ustanovi i nudila pričešće i drugim pacijentima.

“Ukoliko se dokaže da se navedeni incident zaista desio, bez poštovanja protokola, protiv odgovornih zaposlenih biće pokrenut disciplinski postupak i preduzeće se dalje mjere i radnje u skladu sa našim nadležnostima”, naveli su iz KCCG.

Oni su kazali da najuži član porodice od septembra prošle godine može, uz jasno definisanu proceduru i strogo poštovanje epidemioloških mjera, kratko posjetiti životno ugroženog pacijenta koji se liječi u Kliničkom centru jednom do dva puta sedmično.

Posjeta se, kako su naveli, ne odnosi na pacijente oboljele od COVID-19 infekcije.

Iz KCCG su rekli da su posjete dozvoljene nakon što su učestali prigovori građana, pozivajući se na ljudska prava, i da je tadašnji Krizni medicinski tim KCCG tražio izjašnjenje epidemiologa koji su dali preporuke na osnovu kojih se može obaviti posjeta i kojih se svi moraju strogo pridžavati.

“Dakle, član najuže porodice obrati se u pisanoj formi generalnom direktoru KCCG ili zaštitniku prava pacijenata i, nakon što dobije pisanu potvrdu za odobrenje posjete, istu ostvari posredstvom zaštitnika prava pacijenata naše ustanove”, naveli su iz KCCG.

Prema njihovim riječima, potrebno je da član najuže porodice ima negativan PCR test koji nije stariji od 48 ili 72 sata ili pozitivan serološki test o prisustvu antitijela da je prebolovao koronu.

“Termin posjete se dogovara sa menadžmentom klinike u kojoj se liječi pacijent i ostvaruje se uz poštovanje svih epidemioloških mjera, odnosno, obavezno nošenje zaštitne opreme”, navodi se u saopštenju.

Iz KCCG su kazali da je omogućena i posjeta sveštenog lica bilo koje konfesije uz navedene mjere.

“S tim što je u ovom slučaju obavezna pisana saglasnost generalnog direktora KCCG i svih pacijenata koji dijele sobu sa tim pacijentom. U suprotom radi se o kršenju epidemioloških mjera i protokola koje je uveo KCCG dok traje epidemija”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: