Grbović: Oko 15 miliona za realizaciju projekata u 2018. godini

Predsjednik Opštine kazao je da se investicioni budžet odnosi samo na sredstva koja će biti izdvojena za ruralna područja, vodovode, putnu infrastrukturu i gradski Trg
81 pregleda 3 komentar(a)
SO NIkšić, Foto: Svetlana Mandić
SO NIkšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.12.2017. 13:15h

Na sjednici SO Nikšić jednoglasno je usvojen prelog budžeta za narednu godinu u iznosu od 19,87 miliona eura. Tekući prihodi, kako je kazala Sanija Fatić, v.d. sekretara Sekretarijata za finansije, čine 11,59 miliona eura, u okviru koga je najveće učešće poreza sa 7,9 miliona, a porez na nepokretnost 4,5 miliona. Od prihoda će na izdatke tekućeg budžeta ići 16.120.500, a na investicione 3.749.500 eura. Najveći dio investicija biće usmjeren za lokalnu infrastrukturu - 2,87 miliona, od čega je za seoske vodovode planirano 1,29 miliona eura.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović kazao je da se investicioni budžet odnosi samo na sredstva koja će biti izdvojena za ruralna područja, vodovode, putnu infrastrukturu i gradski Trg, a da će tokom 2018. zahvaljujući donacijama i budžetu države biti realizovani dodatni projekti u iznosu od oko 15 miliona eura.

Direkcija za javne radove, prema riječima Grbovića, će u januaru raspisati tender za projekat Doma za stare i od potrebnih 5,5 miliona dobijena su sredstva u iznosu od 3,87 miliona, dok ostatak finansira Direkcija.

“Sami Dom za stare je veći nego kapitalni budžet. Izašao je tender za prvu fazu rekonstrukcije Doma revolucije i krenućemo sa dva objekta. Jedan objekat se nalazi direktno preko puta hotela, a drugi preko puta nove zgrade koja je urađena preko puta Opštine. U jednom će biti ugostiteljski objekat, a u drugom veliki fitnes centar. Postoje zainteresovani investitori tako da ćemo mi završiti spoljašnje radove, a potencijalni investitori će raditi enterijer i unutrašnje radove”, kazao je Grbović.

Jedan od projekata koje će naredne godine finansirati Direkcija javnih radova je, kako je kazao Grbović i Dvorac kralja Nikole, a vrijednost radova biće oko dva miliona eura. U planu za 2018. je i izgradnja zapadne tribine Fudbalskog stadiona Sutjeske, a donaciju će od million i po eura obezbijediće Fudbalski savez, dok će Direkcija javnih radova obezbijediti oko dva miliona eura.

Direkcija za saobraćaj planira rekonstrukciju dionice puta od Vilusa do Trubjele, u dužini od 17 kilometara, a investicija je vrijedna oko pet miliona eura.

Na sjednici, kojoj su prisustvovala 33 odbornika DPS-a i SD-a jednoglasno su usvojeni predlog programa rada Skupštine opštine za narednu godinu, predlog odluke o prirezu poreza na dohodak fizičkih lica, program uređenja prostora opštine Nikšić, lokalni akcioni plan za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana za period 2018-2022.godina, osnivanje biznis zone, davanje u zakup zemljišta u okviru park šume Trebjesa, podizanje spomenika crnogorskim komitima…

Bonus video: