HRA: Sekulović da sankcioniše proizvoljno postupanje službenika UP u slučaju Georgieva

Sekulović u obrazloženju naveo da je Georgievu ulazak u državu bio zabranjen sasvim proizvoljno, jer nije postojao nijedan jedini dokaz da bi njegov boravak u Crnoj Gori ''predstavljao rizik po unutrašnju bezbjednost zemlje''

8547 pregleda 4 komentar(a)
HRA, Foto: HRA
HRA, Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravila je odluku ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, Sergeja Sekulovića, da stavi van snage zabranu ulaska muzičara Vladimira Georgieva u Crnu Goru, i očekuje da se sankcioniše proizvoljno postupanje službenika Uprave policije koji su Georgievu dva puta neosnovano zabranili prelazak državne granice.

Kako su kazali iz HRA, Sekulović je, kao drugostepeni organ, 14. januara ove godine poništio rješenje Uprave policije – Sektora za graničnu policiju Herceg Novi od 2. novembra 2020, kojim je Georgievu tada drugi put za redom bio zabranjen ulazak u državu, zato što je, navodno, predstavljao „rizik po unutrašnju bezbjednost.”

"U obrazloženju rješenja ministra, koje je advokatskoj kancelariji Tomanović, koja zastupa Georgieva, dostavljeno 1. februara, navodi se da je Georgievu ulazak u državu bio zabranjen sasvim proizvoljno, jer nije postojao nijedan jedini dokaz da bi njegov boravak u Crnoj Gori ''predstavljao rizik po unutrašnju bezbjednost zemlje''. Nije utvrđeno da se protiv Georgieva vodio krivični, istražni ili bilo koji drugi postupak. HRA očekuje da ministar Sekulović preduzme korake i obezbijedi da se sankcionišu službenici Uprave policije koji su Georgievu neopravdano zabranili ulazak u Crnu Goru, i da tako spriječi da se ponavljaju slične zloupotrebe službenog položaja", navodi se u saopštenju HRA.

Objašnjavaju da su u pismu upućenom Sekuloviću 16. decembra prošle godine ukazali na to da je Georgievu ulazak u državu vjerovatno bio uskraćen zbog njegovih kritika na račun crnogorskih vlasti i podržavanja opozicije.

"Što predstavlja i krivično djelo povrede govora i javnog istupanja, koje se strožije kažnjava kada ga izvrši državni službenik. Ministra smo obavijestili da je slično proizvoljno ponašanje policije i Agencije za nacionalnu bezbijednost (ANB) bilo praksa i ranije, u slučajevima u kojima su ljudi neosnovano onemogućavani da dobiju dozvolu za stalni boravak i nastanjivanje u Crnoj Gori, što takođe predstavlja posebno krivično djelo", zaključili su iz HRA.

Bonus video: