ANIMA: Što prije početi sa kreiranjem zakona i utvrditi činjenice o uključenosti CG u ratove 90-ih

Ratko Mladić je 22. novembra 2017. godine prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona
ili običaja ratovanja. To je činjenica koja nažalost kao i period ratovanja devedesetih ostaje nedovoljno poznata, nedovoljno prisutna i neadekvatno tretirana u javnosti Crne Gore pa su ovakve inicijative moguće"

3252 pregleda 1 komentar(a)
Berane (Ilustracija), Foto: Tufik Softić
Berane (Ilustracija), Foto: Tufik Softić

Apelujemo na odgovorne političke subjekte da se što prije otpočne sa kreiranjem zakonodavnih akata ( zakon o lustarciji, zakonodavstvo protiv negiranja genocida, ratnih zločina ....) i utvrđivanja činenica o uključenosti politika Crne Gore u ratove devedesetih kako bi se utvrdila odgovornost aktera i kako bi ovakve situacije bile spriječene a građani/ke Crne Gore bili zaštićeni u svojim pravima, saopšteno je danas iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje Kotor (ANIMA).

"Povod našeg obraćanja javnosti je predloga da se jedna od ulica u Beranama u Crnoj Gori nazove imenom ratnog zločinca. Ratko Mladić je 22. novembra 2017. godine prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja. To je činjenica koja nažalost kao i period ratovanja devedesetih ostaje nedovoljno poznata, nedovoljno prisutna i neadekvatno tretirana u javnosti Crne Gore pa su ovakve inicijative moguće. Moguće su i zbog toga što proces suočavanja sa zločinima i utvrđivanje odgovornosti nije bio u grupi prioriteta prošle a izgleda ni sadašnje vlasti", ističe se u saopštenju ANIMA.

Oni su dodali da se pridružuju protestu civilnih organizacija.

"Upozoravamo da ne smije biti relativizacije zločina iz prošlosti, ni izjednačavanja krvnika i žrtava jer zagovornici ovakve politike zalazu se za nacionalne i vjerske sukobe koji im omogućavaju apsolutnu vlast", kazali su iz ANIMA.