AstraZeneka predala zahtjev za registraciju vakcine u Crnoj Gori

To ne znači da će biti prva registrovana i upotrijebljena u državi

46784 pregleda 236 reakcija 70 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Proizvođač vakcine AstraZeneka predao je u četvrtak zahtjev za registraciju crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CINMED) saznaju "Vijesti" nezvanično.

Ovo je prvi zahtjev za registraciju vakcine u Crnoj Gori. To ne znači da će biti prva registrovana i upotrijebljena u državi.

Ovu vakcinu proizvela je britansko-švedska kompanija AstraZeneka u saradnji sa Univerzitetom Oksford, a u Evropskoj uniji odobrena je krajem januara.

Zemlje Balkana koje su u COVAX sistemu mogu očekivati do juna ove godine da dobiju 825.600 od ukupno 336 miliona doza AstraZeneka vakcine koje su u planu distribucije, najavljeno je početkom februara na konferenciji za medije predstavnika Alijanse za vakcinaciju GAVI, Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a.

Crna Gora trebalo bi da dobije 84.000 doza ove vakcine. Prvi kontigent očekuju se u drugoj polovini februara.

EMA je ranije objavila da se dozvola odnosi na upotrebu među populacijom starijom od 18 godina.

"Još uvijek nema dovoljno rezultata koji bi pokazali u kom procentu je vakcina efikasna kod starije populacije (starijih od 55 godina)", naveo je evropski regulator i istakao da se "očekuje zaštita, s obzirom na to da je imuni odgovor zabilježen u ovoj starosnoj grupi, kao i zbog iskustva sa drugim vakcinama".

U EU su do sada odobrene i vakcine kompanija Pfizer/Biontech i Moderna.

Bonus video: