Novi put i korona desetkovali posjetu u Parku prirode "Piva"

Prošle godine je broj turista, u odnosu na prethodnu godinu, bio manji za oko 90 odsto

6489 pregleda 1 komentar(a)
Rafting na Tari, Foto: Park prirode
Rafting na Tari, Foto: Park prirode

Broj registrovanih posjeta Parku prirode (PP) “Piva“ je za samo dvije godine, od 2016. do 2018, više nego udvostručen da bi probijanje puta desnom obalom Tare, na teritoriji Bosne i Hercegovine, i epidemija Kovid-19, doveli do naglog pada broja turista.

Prošle godine je broj turista, u odnosu na prethodnu godinu, bio manji za oko 90 odsto. Registrovano je nešto više od 4.500 posjeta, od čega oko 3.000 raftera, što je i najprodavaniji turistički proizvod, dok se preostali dio odnosio na posjete Trnovačkom i Stabanskim jezerima.

PP „Piva“, prvi takve vrste u Crnoj Gori, proglašen je Odlukom Skupštine opštine Plužine u aprilu 2015. godine. Nakon osnivanja Parka, broj posjetilaca je sa 20 hiljada stigao do cifre od 48 hiljada.

Kada je 2019. godine probijeno dvadesetak kilometara puta obalom Tare, taj put su, bez naknade, počeli intenzivno da koriste rafteri i njihovi gosti iz BiH, koji više nijesu morali da idu na rafting preko Šćepan Polja, što je rezultiralo smanjenjem prihoda od splavarenja za trećinu.

Imajući u vidu da je oko 90 odsto registrovanih posjeta u Parku sa rafting lokacije Šćepan Polje, to se pad broja raftera značajno odrazio na ukupan pad registrovanih posjeta u Parku.

“Park prirode više nema ‘ekskluzivitet’ nad upravljanjem raftingom na najpopularnijem dijelu rijeke Tare, već se mora uključiti u tržišnu utakmicu. Pokazalo se koliko je neophodno bilo popraviti i asfaltirati dionicu u Crnoj Gori i snažno se mora nastaviti sa daljim unapređenjem stanja na tim lokacijama. I cjenovna politika mora ostati konkurentna”, navodi se u Planu upravljanja PP “Piva” od 2021. do 2025. godine.

Korona je prošle godine skoro u potpunosti onemogućila dolazak stranih turista, koji čine oko 90 odsto svih posjetilaca, što je dovelo do nastavka snažnog pada broja posjeta.

“Neophodno je dalje raditi na diversifikaciji prihoda i jačanju prihoda od drugih djelatnosti i povećanju donatorskih sredstava…. Neophodno je i povećanje izdvajanja osnivača (Opštine, prim.aut.) kako bi se izbjeglo smanjenje umjesto povećanje kapaciteta upravljača”, stoji u Planu upravljanja.

Planirana je veća podrška lokalne uprave pa će iz budžeta umjesto 30 hiljada eura, koliko je ranijih godina bilo izdvajano, PP “Piva” ove godine dobiti 100 hiljada.

Park prirode više nema ‘ekskluzivitet’ nad upravljanjem raftingom na najpopularnijem dijelu rijeke Tare, već se mora uključiti u tržišnu utakmicu. Pokazalo se koliko je neophodno bilo popraviti i asfaltirati dionicu u Crnoj Gori i snažno se mora nastaviti sa daljim unapređenjem stanja na tim lokacijama.I cjenovna politika mora ostati konkurentna

Park prirode zauzima površinu od oko 32,5 hiljada hektara, a Uprava za šume je zadržala nadležnost nad šumama i lovištu posebne namjene “Piva”.

Iz PP “Piva” su više puta isticali, a i u Planu upravljanja stoji, da sa Upravom za šume imaju nepotpunu saradnju u vezi sa korišćenjem šuma, dok kada je loviše u pitanju, saradnje sa Upravom za šume nema.

Osim nedovoljne saradnje sa Upravom za šume, u Parku su evidentirali još nekoliko problema koji postoje u vezi sa realizacijom aktivnosti. To su nedovoljan broj zaposlenih s obzirom na površinu Parka (zaposleno je devet osoba), nemogućnost prisustva nadzornika na svim lokalitetima unutar Parka, nedovoljna opremljenost za slučajeve šumskih požara, finansijska ograničenost upravljača Parka, kao i neujednačenost naknada za korišćenje prirodnih dobara u zaštićenim područjima u Crnoj Gori.

„Rješavanje problema koji su primijećeni tokom dosadašnjeg rada Parka, doprinijeli bi efikasnijem radu na ostvarivanju ciljeva zaštite prirodnih dobara u Parku“,navodi se u Planu upravljanja PP „Piva“.

Bonus video: