Prevoz djece iz Murina kreće od ponedjeljka

Time je, izgleda, završena agonija učenika iz Murine i njihovih roditelja, koji su od početka drugog polugodišta morali da stopiraju da bi došli u školu, a mnogi od njih posljednje dvije sedmice nijesu ni išli

12434 pregleda 48 reakcija 5 komentar(a)
Autobuska stanica u Beranama, Foto: Tufik Softić
Autobuska stanica u Beranama, Foto: Tufik Softić

Djecu iz Murina koja pohađaju srednje škole u Beranama i Andrijevici, od ponedjeljka će đačkim autobusom voziti kompanija "Viktorija ekspres".

Predstavnik roditelja iz Murina Momčilo Đukić rekao je da je dogovor o tome juče postignut na sastanku u Ministarstvu prosvjete.

"Na sastanku smo bili ja kao predstavnik roditelja i Marko Babić, vlasnik autoprevozne kompanije ‘Viktorija ekspres’. Uz posredovanje ministarke Vesne Bratić, postignut je dogovor i naša djeca će od ponedjeljka konačno imati prevoz", kazao je Đukić.

Prema njegovim riječima, predstavnici Ministarstva prosvjete će tokom naredne sedmice obići opštine iz ovog regiona.

"Rečeno nam je da će iz ministarstva pokušati da posreduju da i sve opštine iz regiona učestvuju u participaciji mjesečne karte za učenike", kazao je Đukić.

Time je, izgleda, završena agonija učenika iz Murine i njihovih roditelja, koji su od početka drugog polugodišta morali da stopiraju da bi došli u školu, a mnogi od njih posljednje dvije sedmice nijesu ni išli.

Roditelji djece iz Murina ranije su najavili da će, ako se do danas pronađe rješenje za prevoz djece, organizovati protest u Mirinu i blokirati magistralu.

"Sada nema potrebe za tim. Očekujemo samo da se do ponedjeljka završi sve kako je dogovoreno i da od ponedjeljka krene đački autobus", kazao je Đukić. Učenika koji sa tog područja dolaze na nastavu u Andrijevicu i Berane ukupno ima šezdeset, od čega je najveći dio iz Murina.

Đukić objašnjava da je manji broj djece iz Plava i Gusinja, kao i iz sela Ulotina i Gornje Luge koja pripadaju opštini Andrijevica.

On je objasnio da se problem pojavio zbog toga što je sa ovom godinom istekao ugovor koji je prethodna Vlada napravila sa jednim autoprevoznim preduzećem iz Plava.

"Oni su vozili našu djecu sve do početka pandemije, a za to su im plaćali Vlada 25 odsto, Opština Plav 10 odsto, i ostalo mi roditelji. Cijena mjesečne karte je u ukupnom iznosu bila 75 eura. Do Berana je 45 kilometara u jednom pravcu", kazao je Đukić.

Predstavnik "Viktorije ekspres" Slobodan Đuričanin podsjetio je da su problemi sa đačkim prevozom djece iz Murina počeli još u vrijeme dok je funkcionisala beranska kompanija "Simon vojaž", koja je do tada držala monopol na đački prevoz u tom dijelu države. "Simon vojaž" je u to vrijeme potpuno blokirao druge kompanije, među kojima je bila upravo i "Viktorija ekspres", koje su pokušavale da organizuju prevoz.

Osim djece iz Murina, koja muku muče da se prebace na nastavu u Berane, tu je još i pedeset učenika iz Rožaja koja takođe dolaze na nastavu u beranske srednje škole. Takođe i djeca iz Bijelog Polja koja pohađaju srednju medicinsku školu, koje, osim u Podgorici, ima još samo u Beranama.

Bonus video: