Hrapović opet pod lupom Agencije za sprečavanje korupcije

“Radi se o nenamjernom previdu... jer, kao i do sad, nemam apsolutno ništa da krijem”, kazao je on za "Vijesti"

24864 pregleda 31 reakcija 30 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević
Kenan Hrapović, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je još jedan postupak protiv Kenana Hrapovića, ovog puta zbog sumnje da po napuštanju mjesta ministra zdravlja nije prijavio prihode i imovinu.

Institucija na čijem je čelu Jelena Perović od sredine novembra ispituje da li životni stil članova njegove porodice odgovara njihovim zvaničnim prihodima. Zakonom o sprečavanju korupije propisano je da je javni funkcioner dužan da Agenciji dostavi imovinski karton u roku od 30 dana od dana prestanka funkcije.

Hrapoviću je 4. decembra prestao ministarski mandat, što znači da je trebalo do 4. januara da dostavi imovinski karton. On je “Vijestima” potvrdio da nije na vrijeme dostavio karton.

“Nijesam bio upoznat sa obavezom da, kao bivši ministar, moram podnijeti izvještaj u roku od 30 dana nakon prestanka funkcije. Radi se o nenamjernom previdu... jer, kao i do sad, nemam apsolutno ništa da krijem”, kazao je Hrapović za “Vijesti”.

Agencija je “Vijestima” potvrdila da je protiv njega pokrenut postupak, a on je u međuvremenu dostavio tri imovinska kartona.

Prema podacima sa sajta, bivši ministar zdravlja je 12. januara, Agenciji dostavio obavezni izvještaj o imovini i prihodima mjesec dana po prestanku funkcije, redovni godišnji, ali i posebni izvještaj u slučaju promjena koje se odnose na uvećanje imovine preko 5.000 eura.

Kupio novi “škodin” džip

Uvećanje imovine od preko 5.000 eura, vidi se iz podataka sa sajta Agencije, odnosi se na trgovinu novog automobila.

Hrapović je prošle godine kupio “škodu karok”, a njegova supruga Maida Hrapović ima takođe “škodin” automobil, ali dvije godine stariji.

U posljednjoj godini ministarskog mandata, Hrapović je uglavnom prihodovao 2.080 eura mjesečno.

Osim ministarske plate od malo više od 1.700 eura, Hrapović je kao član Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte dobijao još po 380 eura.

Njegova supruga mjesečno je zarađivala po 481 euro, od čega je osnovna plata iznosila 281 euro u vlastitoj stomatološkoj ambulanti“Dent-ES”. Osim “Dent ES”, ona je vlasnica i stomatološke ambulante “Zub”.

Na prvu se vodi poslovni prostor od 36 metara kvadratnih, koji je prijavljen kao njihova svojina, a na drugu od 21 metar kvadratni koji je zakupljen.

Hrapović je vlasnik stanova od 68 i 117 metara kvadratnih od kojih je prvi dobio na poklon a drugi kupovinom, dvije nepokretnosti od 50 i 67 metara kvadratnih, koje je stekao gradnjom i 1.200 kvadrata livade koju je stekao kupovinom.

Supruga je vlasnica vikendice od 27 metara kvadratnih koja je stečena gradnjom i 1.619 kvadrata livade koju je stekla kupovinom.

Supruga ima 9.000 eura ušteđeno što je za 4.000 eura više negošto je imala na početku prošle godine.

On je vlasnik tri komada oružja - “browinga” i “berete” iz 2018. godine i tri godine starije “zastave”.

Ispitivanje životnog stila u toku

To je, inače, drugi postupak protiv njega, jer Agencija odranije istražuje životni stil Hrapovića i njegove porodice.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zatražio je od Agencije sredinom novembra da detaljno ispita da li su tadašnji ministar i članovi njegove porodice prijavili sve svoje prihode i imovinu.

Podnesena inicijativa zasniva se na brojnim medijskim navodima koji snažno upućuju da pojedini članovi porodice imaju životne stilove koji su daleko iznad prijavljenih prihoda Agenciji, poput njegove ćerke Selme Hrapović.

Društvene mreže su bile zatrpane detaljima sa profila Selme Hrapović na Instagramu, gdje se moglo vidjeti da je za kratko vrijeme obišla više destinacija, među kojima su Doha, Abu Dabi, Majami, Njujork, Bangkok…

“Vijesti” su objavile i da je na fotografijama, ukoliko se radi o originalima, obučena u vrlo skupe komade prestižnih modnih kuća, poput - “Guči”, “Luj Viton”, “Dior”...

Direktoria CGO Daliborka Uljarević je 20. januara uputila urgenciju Agenciji.

“Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da ste u međuvremenu procesuirali slučajeve na koje vam je kasnije ukazana pažnja, cijenimo da je proteklo dovoljno vremena da ste mogli utvrditi da li je imovina navedenog bivšeg javnog funkcionera, kao i imovina njegove supruge i ostalih članova zajedničkog domaćinstva, potpuno i tačno prijavljena ili postoji i ona koju ministar ili članovi domaćinstva skrivaju, a posebno imajući u vidu životne stilove nekih članova te porodice”, navodi se u urgenciji.

Perović je nedjelju dana kasnije obavijestila CGO da je postupak protiv Hrapovića u tom dijelu još u toku.

Bonus video: