Valgo: Pokušaji diskreditovanja kompanije

Valgo se uvijek ponašao u skladu sa zakonima i propisima EU, Bazelskom konvencijom, crnogorskim i ukrajinskim propisima za izvoz/uvoz otpada, piše u reagovanju

18473 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Facebook.com/max Nefyodov
Foto: Facebook.com/max Nefyodov

Kompanija “Valgo” reagovala je na istraživanje MANS-a i OCCRP-a, pod nazivom “Put otrova od Crne Gore do Ukrajine”, koje je objavljeno u “Vijestima” 28.januara.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Nedavne informacije u crnogorskim medijima primorale su kompaniju VALGO SA da obavijesti čitaoce crnogorskih medija da se naša kompanija suočava sa neprihvatljivom situacijom zbog objavljivanja nekoliko članaka koji diskredituju aktivnosti i korektnost VALGO-a u kontekstu izvoza neopasnog otpada iz Crne Gore u Ukrajinu.

Ovi članci, zajedno sa sličnim paralelnim napadima koje trpimo - svi podjednako lažni i neutemeljeni - imaju za cilj diskreditovanje VALGO-a, s ciljem usporavanja izvršenja ova dva ugovora; ove metode nisu nove, obavezni smo da sistematski upravljavamo „zagađenim“ akcijama, jer smo kao postojeći izvođač izabrani za ugovor o čišćenju brodogradilišta BIJELA. Shodno tome, VALGO je odlučio da ostvari „pravo na odgovor“ na navode i jednostrane nasilne interpretacije bez osnova koje su organizacije MANS i OCCRP objavile u novinama VIJESTI dana 28.01.2021. u člancima na stranicama 2 i 3.

Valgo je zapanjen i šokiran ovim navodima upravo u pogledu generisanja izvještaja na osnovu intervjua bez istrage i klevetanja VALGO-a, nudeći bivšim konkurentima kanale za širenje lažnih informacija i klevete protiv VALGO-a i indirektno protiv našeg klijenta u Crnoj Gori.

Ovi članci koji se ponavljaju u štampi zasnovani na „čistoj podvali“ oko ovog suštinskog projekta sanacije bivšeg brodogradilišta BIJELA još su stvorili vrlo negativne sporedne uticaje u ŠPANIJI i UKRAJINI. Vlastima nadležnim za ugovore o uvozu otpada obraćali su se „pojedinci“ navodeći da je otpad porijeklom iz BIJELE bio mnogo toksičniji nego što je predstavljen, a možda čak i radioaktivan!

Logično je da ne možemo dopustiti da čitaoci ovih članaka, kao ni naši međunarodni partneri misle da VALGO organizuje, tretira i odlaže bez ikakvih strogih zakonskih dozvola otpad sa radioaktivnim komponentama...! VALGO je ponosan što radi u Crnoj Gori, uz potpunu transparentnost, zapošljavajući i obučavajući crnogorsko osoblje koje implementira EU standarde, privilegujući kvalitet, sigurnost i etiku u upravljanju ovim složenim projektom.

Valgo se uvijek ponašao u skladu sa zakonima i propisima Evropske unije, Bazelskom konvencijom, crnogorskim i ukrajinskim propisima za izvoz/uvoz otpada.

Želimo da istaknemo da je VALGO izveo oko 1000 projekata sanacije do 2020. godine svaki put u skladu sa važećim zakonima i propisima u zemlji u kojoj radi, i u skladu sa VALGO-ovim metodama i sigurnosnim pravilima. VALGO nikada nije sakrio nijednu informaciju crnogorskim vlastima koje su u potpunosti pratile i potvrdile proces izvoza ovog NEOPASNOG otpada. Ovaj izvoz i dozvola je u potpunosti pod kontrolom Agencije za zaštititu prirode i životne sredine (NEPA) koja kontaktira strane vlasti države uvoznice bez ikakvog miješanja kompanije VALGO u proces.

NEPA će sa sigurnošću potvrditi da je VALGO u potpunosti poštovao postupak izdavanja TFS-a UKRAJINI i da strogo poštuje potpuno razdvajanje dva ugovora koja VALGO ima u Crnoj Gori:

Čišćenje brodogradilišta Bijela iz kojeg se OPASNI otpad izvozi u Španiju (ugovor sa crnogorskom državom koji se finansira iz kredita Svjetske banke) i Izvoz 10.000 T NEOPASNOG otpada, u ime privatne kompanije PORTO MONTEGRO, koja nas je angažovala za izvoz otpada sa njihove lokacije u TIVTU (otpad privremeno skladišten - odvojeno - na lokaciji BIJELA) za izvoz u UKRAJINU.

Fizički je nemoguće da se ova dva potpuno odvojena otpada pomiješaju ili zamijene. Kompanija, zadužena za nadzor projekta za NEPA potvrdila je ovo pismenim dokazom, apsolutno razdvajanje otpada koji nemaju iste karakteristike OPASNO/NEOPASNO.

U vezi sa navodnim „slobodnim dodavanjem“ otpada za izvoz u Ukrajinu, treba istaći sljedeće:

Upravljanje otpadom je izvršeno pod kontrolom supervizora projekta brodogradilišta Bijela; fizički ih nije bilo moguće miješati, jer su se skladištili na suprotnim mjestima,

Ugovor sa konzorcijumom Porto Montenegro zasnovan je na paušalnom principu i VALGO nema nikakvu ekonomsku prednost da doda bilo koji drugi otpad za iznos koji je već ugovoren sa tako ogromnim bezbjednosnim posljedicama.

Željeli bismo takođe da naglasimo i da:

Nepravedni i zbog toga „anonimni“ pojedinci najavili su neistinu i time uplašili ukrajinsku carinu da je otpad koji je stizao iz Crne Gore TOKSIČAN i radioaktivan kada su sve prethodne analize koje su izvršile prvoklasne laboratorije iz EU (iskusne u karakterizaciji otpada...) pokazale da je ovaj GRIT bio NEOPASAN.

Ukrajinska carina naručila je uzorkovanje za analizu otpada, ali laboratorija je koristila metodologiju DSTU 4770. (1.2.3.6.9): 2007 zasnovanu na svojim nacionalnim standardima za procjenu kvaliteta tla, a ne na klasifikaciji otpada. Standardi koje koriste CETI i E.U. Laboratorija (EPA 200.7 i ENV 12506) za karakterizaciju otpada zasniva se na međunarodnim standardima i preporukama Bazelske konvencije. Ukratko, ako izložite proizvod vodi i kiselini (ekstrakt amonijum-acetata sa pH 4,8), naravno, dobićete vrlo različite rezultate!

Zaključci te ukrajinske laboratorije nisu poštovali zahtjeve EU i Bazelske konvencije a to je:

Kriterijumi za prihvatanje otpada na deponijama za „teške metale i metaloide“ zasnivaju se na frakciji koju pokreće voda, takođe poznatoj kao „frakcija koja se može isprati“, tokom 24 sata testa ispiranja, poštujući odnos čvrstoće i tečnosti.

U Ukrajini je ovaj test za oslobađanje sproveden sa „Kiselinom“, umesto da vode generišu rezultate koji nisu tačni i kao posledica generišu pogrešnu „opasnu“ klasifikaciju. Ovaj protokol ispitivanja nije u skladu sa preporukama BASEL-a i Evropske unije.

Činjenica da VALGO sakuplja vlastite uzorke samo je logična činjenica da smo jedna od najiskusnijih kompanija u uklanjanju onečišćenja tla i da uvek karakterišemo sve materijale koje tretiramo kako bismo procijenili njihovu opasnost, sastav i potencijalni tretman.

Vrlo je lako reći da su proizvodi TOKSIČNI, zato se njihova manipulacija, proporcija i tretman kalibrišu kako bi se utvrdila njihova opasnost. Čak i u najčišćem vazduhu planina naći ćete „TOKSIČNE“ sadržaje, ali njihov udio nije faktor rizika. Za GRIT koji se izvozi u Španiju (opasan) i u Ukrajinu (neopasan) proporcije su različite, a finalni tretmani su takođe različiti.

Naravno, analiza otpada nedvojbeno je dokazala da otpad apsolutno NIJE RADIOAKTIVAN !!! Zapravo, nezavisni akreditovani crnogorski institut je provjeravao radioaktivnost prije svakog izvoza.

U ovom složenom i napetom kontekstu, VALGO će, kako bi sačuvao reputaciju francuske kompanije, prepoznate po kvalitetu svojih usluga i svojoj profesionalnosti i integritetu, više nego ikad biti spreman da odgovori ozbiljnim istražiteljima i pravim novinarima koji brinu o istini, a ne širenju nepravednih laži koje pomažu pojedincima koji služe korumpiranim interesima igrača bez etike.

Svi dalji neosnovani navodi biće procesuirani u skladu sa crnogorskim zakonom, u skladu sa slučajem”, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: