Bjongberg: Crnogorsko zdravstvo najviše napredovalo u Evropi

Predsjedavajući Health Consumer Powerhouse i vođa istraživanja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa je kazao da je Crna Gora napredak ostvarila zahvaljujući uvođenju elektronskih servisa i skraćenju listi čekanja
70 pregleda 6 komentar(a)
Andre Bjongberg, Foto: Savo Prelević
Andre Bjongberg, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.12.2017. 20:39h

Predsjedavajući Health Consumer Powerhouse i vođa istraživanja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa Andre Bjongberg danas na konferenciji za medije saopštio je nezvanično da je crnogorski zdravstveni sistem najvjerovatnije ostvario najveći napredak u Evropi u 2017. godini.

On je istakao da ce Crna Gora, koja je u 2015. i 2016. godine bila na najgoroj poziciji, pa na pretposljednjem mjestu, napredak ostvarila zahvaljujući uvođenju elektronskih servisa i skraćenju listi čekanja.

Bjongberg je rekao da ce izvještaj Evropskog potrošačkog indeksa biti objavljen 29. januara, te da ne može reći na kojem smo mjestu u 2017. Međutim, dodao je da će se crnogorski zdravstveni sistem sa 34. mjesta svakako "popeti" minimum pet ljestvica.

Bjongberg je rekao da su među 35 zemalja samo dvije odbile njihov dolazak. Jedna od njih je njegova rodna Švedska, koja je odbila saradnju sa tom kućom, a druga je Velika Britanjja koja je "ljuta" jer nikad nije bila rangirana među deset najboljih.

Upitan na čiji poziv boravi, Bjongberg je kazao da su po sedam puta bili u zemljama o kojima izvještavaju.

Bjongberg je rekao da ministarstvima ne vjeruju na riječ kada im predstavljaju podatke o skraćenju liste čekanja, dodavši da postoje zemlje u Evropi koje ne vode evidencije o tome. Pomoćnica ministra Vesna Miranović rekla je da je Bjongberg nenajavljeno bio u posjetama u Domu zdravlja Podgorica i Kliničkom centru, kako bi se uvjerili da elektronski sistem funkcioniše.

Bonus video: