Crnogorski vojnici u Avganistanu odgovorno obavljaju zadatke

Ministar Predrag Bošković, koji predvodi delegaciju, prvog dana posjete razgovarao je sa komandantom Komande za obuku, pomoć i savjetovanje Sjever - TAAC(N), njemačkim brigadnim generalom Volf-Jirgen Štalom
56 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2017. 10:39h

Crnogorski vojnici u misiji "Resolute Support" u Avganistanu profesionalno i odgovorno obavljaju zadatke, čime su nastavili dobru praksu prethodnih kontingenata Vojske Crne Gore (VCG), ocijeneno je tokom posjete delegacije Ministarstva odbrane pripadnicima te misije.

Ministar Predrag Bošković, koji predvodi delegaciju, prvog dana posjete razgovarao je sa komandantom Komande za obuku, pomoć i savjetovanje Sjever - TAAC(N), njemačkim brigadnim generalom Volf-Jirgen Štalom.

Štal je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, upoznao Boškovića sa bezbjednosnom situacijom u području u okviru kojeg funkcioniše Komanda na čijem je čelu, istakavši da je ona stabilna, ali da je prisustvo međunarodnih snaga još neophodno.

On je istakao da crnogorski vojnici, koji učestvujuu misiji u misiji "Resolute Support", profesionalno i odgovorno obavljaju zadatke, čime su nastavili dobru praksu svih prethodnih kontingenata crnogorske Vojske u Avganistanu.

Štal je zaključio da je atmosfera unutar Komande Sjever veoma dobra i da je uvjeren da će tako ostati.

Bošković je, kako je saopšteno, kazao da je zadovoljan zbog atmosfere i raspoloženja u Bazi.

On je, navodi se, upoznao komandanta TAAC(N) da je Crna Gora od 2010. godine angažovana u Avganistanu, prvo u misiji ISAF, potom u „Resolute Support“ čime nastoji da, u skladu sa kapacitetima, doprinese jačanju mira na globalnom planu.

Ministar je rekao da je, pored želje da se svaki vojnik iz misije vrati u dobrom zdravlju, za Ministarstvo i VCG značajno iskustvo koje crnogorski pripadnici stiču ispunjavajući zadatke na terenu, u saradnji sa kolegama iz zemalja članica NATO i kontributora.

„Ukoliko tome dodamo činjenicu da je gotovo svaki peti pripadnik VCG učestvovao u misiji ISAF, odnosno „Resolute Support", možemo konstatovati da je učešće u ovoj Misiji značajno unaprijedilo nivo interoberabilnosti Vojske Crne Gore i doprinijelo da možemo profesionalno odgovoriti na sve zadatke unutar Saveza, kazao je Bošković.

On je zaključio da će VCG nastaviti da učestvuje u Misiji, u skladu sa sopstvenim mogućnostima i potrebama saveznika.

Ministar je položio vijenac na spomen obilježju osobama koje su poginle u Misiji ISAF, odnosno "Resolute Support" u Avganistanu, u okviru kojeg se nalazi i spomen ploča posvećena pripadniku VCG, Mijajlu Perišiću, koji je 2011.godine preminuo u ISAF misiji usljed srčanog udara.

Bošković je, kako je saopšteno, tokom posjete crnogorskim vojnicima kazao da je zadovoljan što ih nalazi u dobrom zdravlju, i naglasio da su oni najbolji reprezenti ne samo VCG, već i cijelokupnog crnogorskog društva i države.

Galerija

Bonus video: