Kolašin ponovo bez turističkog inspektora

Nekoliko mjeseci prošle godine ti poslovi su bili povjereni inspektorki, koja je premještena

4525 pregleda 4 komentar(a)
Zimska idila: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Zimska idila: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašin nema turističkog inspektora, iako je aktuelna vlast u više navrata kritikovala svoje prethodnike zbog toga što to radno mjesto nije bilo sistematizovano i navodeći kako nedostatak inspektora značajno smanjuje prihode lokalne Turističke organizacije(TO).

Nekoliko mjeseci prošle godine ti poslovi su bili povjereni inspektorki Ani Šćepanović, pa je za to vrijeme značajno povećan broj onih koji su registrovali privatni smještaj. Već određeno vrijeme Šćepanović je premještena u komunalnu inspekciju, a iz lokalne uprave nije bilo zvaničnog objašnjenja zbog čega je to učinjeno.

Iz kabineta predsjednika Opštine Milosava Bulatovića su kazali da će uskoro, u okviru organizacije skeretarijata „ pronaći mogućnost za obavljanje tog odgovornog posla“. Oni su naveli da radno mjesto turističkog inspektora nije ukinuto, već samo upražnjeno i uskoro će biti popunjeno.

“Naravno da smo svjesni uloge i važnosti opštinskog turističkog inspekora. To što trenutno nema turističkog inspektora ne znači da smo promijenili odnos prema toj inspektorskoj obavezi i kontrolnoj, ali i partnerskoj funkciji sa pozicije lokalne uprave“, kazali su iz Bulatovićevog kabineta.

Podsjećaju da je “epidemija korone zaklljučala brojne turističke kapacitete i značajno smanjila turističku posjetu“.

“Ne mislimo da je pauza u aktivnostima turističkog inspektora uticala na smanjenje prihoda TO“, piše u odgovorima iz kabineta predsjednika Opštine. Prema zvaničnim podacima u Kolašinu je oko 1.100 kreveta u privatnom smještaju. Posjeta tokom novogodišnjih i božićnih praznika bila je, kako su saopštili iz TO, neočekivano dobra. Već nekoliko vikenda zaredom, takođe, smještajni kapaciteti su maksimalno popunjeni.

Direktor TO Aleksandar Vlahović kaže da je turistički inspektor Kolašinu potreban podjednako tokom ljetnje i zimske turističke sezone. Takođe, i da taj posao treba neko kontinuirano da obavlja, a ne samo povremno.

Bonus video: