Spriječiti da se ljudi sele iz Kolašina

Pored opadajućeg broja stanovnika, naglašeno je da se Kolašin suočava sa problemom ubrzanog starenja stanovništva
210 pregleda 12 komentar(a)
Kolašin grad, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin grad, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.12.2017. 20:21h

“Prednosti Kolašina su prirodna raznovrsnost, geografski položaj, kulturna baština, očuvana životna sredina, dobra saobraćajna povezanost, potencijali za razvoj turizma. Sa druge strane, uočeni problemi su depopulacija, nedostatak turističke i loše stanje saobraćajne infrastrukture, loša obrazovna infrastruktura, nedostataka preduzetničkog duha, problem upravljanja otpadom, vodovodna kanalizaciona mreža”.

To piše u Strateškom planu razvoja te opštine za naredne četiri godine, koji će se pred odbornicima naći naredne sedmice.

“Broj stanovnika u Kolašinu konstantno je u opadanju. Podaci popisa sprovedenog 1961. godine pokazuju da je Kolašin tada imao 14.882 stanovnika, dok prema preliminarnim podacima popisa iz 2011. godine ovaj broj iznosi 8.380 stanovnika, što predstavlja pad broja stanovnika od 43,7 odsto. Gustina naseljnosti na teritoriji opštine Kolašin je 9,4 stanovnika/km2, što je svrstava u rijetko naseljene opštine“, navodi se, između ostalog, u analizi trenutnog stanja.

Pored opadajućeg broja stanovnika, naglašeno je da se Kolašin suočava sa problemom ubrzanog starenja stanovništva.

Prosječna starosna dob stanovništva u toj opštini iznosi 40,1 godina, skoro 3 godine više od nacionalnog prosjeka

Podatak koji izaziva posebnu zabrinutost je nedovoljna zastupljenost stanovništva od 25 do 44 godina starosti. Prisustvo stanovništva starosne dobi od 25 do 44 godine je značajno iz dva razloga.

Da se takvo stanje popravi Strateškim planom definisani su strateški ciljevi, među kojima su, povećanje stope zaposlenosti stanovništva, poboljšanje investicionog ambijenta i poslovne infrastrukture, unapređenje fiskalne održivosti opštine i turističke ponude, razvoj ruralnog područja…

Kolašinci pravili strategiju razvoja grada

U kreiranju strategije razvoja, kao članovi Konsultativne grupe. učetvovali su i Borisav Bulatović, Marija Brajović, Branislav Jeknić, Mikan Medenica, Branka Golubović, Ivana Grujić, Goran Rakočević, Ranko Šćepanović, Verica Aničić, Nikola Krneta, Jelka Rakočević, Dragan Šekularac, Milan Marković, Balša Cvetković i Vojin Vlahović. Koordinator je bio Mile Glavičanin.

Bonus video: