predstavljanje novih mjera

Zabrana izlaska od 21 do 5, međugradskog prevoza vikendom, rad objekata od 7 do 18 časova

Prosječan broj novooboljelih na nedjeljnom nivou u prethodnih šest sedmica - nakon Nove godine i Božića imali pad u obolijevanju, ali iz različitih faktora vidi se rast u broju novooboljelih na dnevnom nivou"

200416 pregleda 1558 reakcija 221 komentar(a)
Igor Galić, Foto: Screenshot
Igor Galić, Foto: Screenshot

Zabrana kretanja od 21 do pet sati ujutro, zabrana međugradskog saobraćaja od petka u 21 čas do ponedjeljka u 5 časova, kao i ograničen rad pivrednim društvima i preduzetnici od 7 do 18 sati, nove su epidemiološke mjere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Radno vrijeme od 7 do 18 časova ograničeno je tržnim centrima, prodavnicama obuće i odjeće, kozmetičkim i frizerskim salonima, teretanama, restoranima, kladionicama, ugostiteljskim objektima...

Nove mjere počinju od sjutra, i kako je saopšteno, važiće narednih 15 dana.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je kazao da je trenutna epidemiološka situacija da imamo trend povećanja broja oboljelih u svim opštinama.

On je kazao da je 22. novembar 2020. broj oboljelih bio 11.608, a da je danas "nešto više od 8.000".

"Te brojke nas epidemiologe ne zadovoljavaju. Prosječan broj novooboljelih na nedjeljnom nivou u prethodnih šest sedmica - nakon Nove godine i Božića imali smo pad u obolijevanju, ali iz različitih faktora vidi se rast u broju novooboljelih na dnevnom nivou", rekao je Galić.

On je kazao da se državljanima Crne Gore i strancima sa privremenim ili stalnim boravkom dozvoljen ulaz u zemlju, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Zabrana ulaska u zemlju važi za Veliku Britaniju i Sjevernu Irsku a od sad će trebati i za Izrael, Indiju, Bahrein, Liban, Južnoafričku Republiku, Brazil, SAD, Letoniju, Estoniju, Litvaniju, Maltu, Francusku, Španiju, Portugal, Holandiju, Irske, Belgiju, Dansku, Češku.

Zabrana rada ugostiteljskih objekata u Budvi i Tivtu, prelazak na učenje na daljinu

On je kazao da je broj oboljelih opredijelio da se uvedu posebne mjere u opštinama Budva i Tivat.

U ove dvije opštine zabranjena su javna skupovi, rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljske usluge, zabranjuje se rad trgovinama neprehrambenim uslugama (kozmetički, frizerski, kladionice, prodavnice odjeće i obuće, tržni centri).

Galić je kazao da se zabranjuje rad vaspitno obrazovnim ustanovama i da se nastava organizuje na daljinu. Zabranjene su i sve sportske manifestacije, aktivnost u teretanama, sportskim balonima. Mjere se ne odnose na treninge profesionalnih sportista koji se redovno podvrgavaju testiranju.

Galić je izdao preporuku građanima Budve i Tivta da ne napuštaju teritoriju opštine u kojoj žive, osim iz opravdanih razloga.

Bez muzike u ugostiteljskim objektima

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala da će nove mjere važiti 15 dana i da mogu biti i pooštrene.

"Osim ove dvije opštine koje podliježu ovakvoj vrsti mjera svaka druga opština u državi koja bi po broju aktivnih slučajeva dosegao do 2.000 ili više i u tim opštinama će biti uveden isti princip mjera. U odnosu na epidemiološki presjek na sedmodnevnom nivou biće uvedene ovakve mjere i u opštinama u kojima se desi ovakva situacija", pojasnila je Borovinić Bojović.

Jelena Borovinić Bojović
foto: Screenshot

Ona je kazala da se muzika u ugostiteljskim objektima neće moći puštati.

Borovinić Bojović je kazala i da je popunjenost bolničkih kapaciteta u ovom momentu 67,9 odsto, i da je to jedan od glavnih razloga zbog koga su uvedene restriktivnije mjere.

Dodala je da će se raditi na otvaranju još jednog kovid centra na jugu Crne Gore.

Istakla je i da će biti angažovano 15 ljekara za hitnu medicinsku pomoć za teritoriju cijele države i da će 235 medicinskih sestara i tehničara bit primljeno u stalni radni odnos.

Preporučujemo za Vas