Borovinić Bojović bez konkretnog datuma dolaska vakcina

Ministarka zdravlja je kazala da se pitanje zašto vakcine nisu stigle treba primarno da se uputi prethodnoj Vladi "koja po pitanju međunarodnih ugovora nije uradila ništa"

15662 pregleda 1095 reakcija 48 komentar(a)
Jelena Borovinić-Bojović, Foto: Screenshot
Jelena Borovinić-Bojović, Foto: Screenshot

Mnistarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da su njen resor i Vlada uradili sve u bilateralnim odnosima sa Rusijom o nabavci vakcina, te da se sada čeka na drugu stranu da završi svoj dio posla.

"Konkretan datum ne zavisi od nas, već od Sputnjik V proizvođača i one će prve da stignu u Crnu Goru. Imamo obavještenje da ćemo dan ili dva prije nego vakcina krene biti obaviješteni i tada ćemo taj termin saopštiti".

Ona je kazala da su ubrzanim pregovorima sa Kinom i da se nadaju da će brzo doći do finalnog dogovora.

Borovinić Bojović je istakla i da je u slučaju sa Fajzerom, država uradila sve što je do nje, ali da je poznato da je američka kompanija smanjila proizvodnju na globalnom nivou što je usporrilo dolazak vakcina.

"Takođe ne mogu reći konkretan datum, jer zavisi od toga kada će Fajzer krenuti da distribuira vakcine čitavom regionu. Ono što čujete u medijima da je u neku zemlju stigao kontigent, to su vakcine za koje su ugovori potpisani prije četiri mjeseca", navela je Borovinić Bojović.

Pojasnila je da su Vlada i ministarstvo preduzeli sve neophodne korake kako bi za najkraći vremenski interval obezbjedili efikasne i sigurne vakcine.

"Razumljivo će biti koliko je kratak vremenski period od dva mjeseca ako je jasno da je za regularni tok nabavke vakcina u međunarodnim i bilateralnim pregovornima potrebno od četiri do šest mjeseci. Izjavila sam da će vakcine svaki dan stići u Crnu Goru i to je tačno. Što se tiče naših bilateralnih odnosa sa proizvođačima mi smo ispred Vlade uradili sve što je do nas i dobili sve dozvole", kazala je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da se pitanje zašto vakcine nisu stigle trebalo primarno da se uputi prethodnoj Vladi "koja po pitanju međunarodnih ugovora nije uradila ništa".

Borovinić Bojović podsjetila je da je kao ljekar iz crvene zone kovida došala na "vruću ministarsku fotelju" na kojoj niko ne treba da zavidi.

"Ja ću kao ostati i biti posvećena isključivo zdravlju pacijenata i cijele nacije. Kao član Vlade i tima koji je došao na ovo mjesto u veoma teškom trenu, smatram da smo uradili više nego što je bilo u našoj moći. Ne smatram da politikanstvo treba da bude opredjeljujuće za reorganizaciju odnosno organizaciju razvoja zdravstvenog sistema. Kao neko ko ne pripada nijednoj partiji želim da zdravstvo udaljim od političkih rješenja i politikanskih aktivnosti", kazala je Borovinić Bojović.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše kritike predstavnika preprethodne vlasti, kazala je da nema šta da kaže.

"Normalno je da će optuživati one koji se tu nalaze. Ja sam jedan od onih ministara koji ovu poziciju vidi kao veliki rad, trud i odricanje kao i stradalništvo poboljšanja zdravstvenog sistema. To će uvijek biti moj cilj. Ja sam odgovorna građanima i Vladi", kazala je Borovinić Bojović.

Bonus video: