"Očuvanje UNESCO statusa i kulturne baštine Kotora prioritet"

Jokić je, kako su kazali iz Ministarstva, istakao da će novi kvalitet u odnosima države i lokalne samouprave biti iskren odnos prema građanima i obostrano ulaganje napora da se započeti projekti izgradnje sportske infrastrukture u gradu privedu kraju

11536 pregleda 7 komentar(a)
Bratić i Jokić, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Bratić i Jokić, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Novi kvalitet u odnosu državne i lokalne samouprave ogledaće se, prije svega, u transparentnom i ažurnom rješavanju otvorenih pitanja s kojima se suočavaju građani. Jedan od najvažnijih zajedničkih ciljeva je očuvanje kulturne baštine i statusa na UNESCO listi, poručeno je prilikom prve zvanične posjete Kotoru ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesne Bratić.

Bratić je sa predsjednikom Opštine Vladimirom Jokićem i saradnicima obišla radove na rekonstrukciji Zatvora u Starom gradu i bazena „Nikša Bućin“, posjetila Gradsku muziku, Pomorski muzej, Bokeljsku mornaricu i JU OŠ „Njegoš“, Katedralu Svetog Tripuna i Crkvu Svetog Nikole, a u prostorijama Opštine održan je sastanak sa predstavnicima gradske uprave, saopšteno je iz ministarstva.

"Ministarka je ocijenila da će rekonstrukcija Zatvora u Starom gradu imati višestruki značaj za Kotor, jer je planirano da ovaj prostor bude namijenjen razvoju kreativnih industrija i postane stjecište umjetnika, kao i nova turistička atrakcija. Ona je rekla da će predmet zajedničkih napora biti privođenje kraju radova na rekonstrukciji bazena „Nikša Bućin“, za čiji završetak su probijeni rokovi, što, prema njenim riječima, značajno usporava razvoj sporta u gradu koji je iznjedrio veliki broj sportskih talenata", navodi se u saopštenju.

Jokić je, kako tvrde, istakao da će novi kvalitet u odnosima države i lokalne samouprave biti iskren odnos prema građanima i obostrano ulaganje napora da se započeti projekti izgradnje sportske infrastrukture u gradu privedu kraju, te kazao da će se u narednom periodu raditi na proširenju kapaciteta predškolskih ustanova, kao i poboljšanju uslova u školama na teritoriji Opštine.

Iz ministatstva dodaju da su tema bile i aktivnosti koje su preduzete u prethodnom periodu na planu očuvanja UNESCO statusa, kao i naredni koraci.

"Poručili su da očuvanje ovog statusa, po kojem je Kotor prepoznat u svijetu, mora biti prioritet lokalne i državne vlasti. Bratić i Jokić su posjetili JU OŠ „Njegoš“, gdje su sa direktoricom, Tamarom Radonjić, razgovarali o infrastrukturnim problemima i izazovima u nastavi tokom pandemije koronavirusa. Ovom prilikom ministarka Bratić je prisustvovala onlajn času engleskog jezika i razgovarala s učenicima. Posjeta Kotoru i dogovorene aktivnosti su dokaz da postoji dobra volja obije strane da se potrebe građana i lokalne zajednice stave u fokus i obezbijede bolji uslovi za obrazovanje i razvoj sporta, te očuvanje i afirmaciju kulture Kotora", zaključuju iz ministarstva.

Bonus video: