Njemačka donirala patrolni čamac za graničnu policiju

"Ovo je samo jedna u nizu značajnih donacija koje je Njemačka uputila Crnoj Gori. Donacija će imati svoju punu funkcionalnost, kada je u pitanju naš primarni interes - borba protiv prekograničnog i organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, ilegalnih migracija“, kazao je Sekulović

4049 pregleda 10 komentar(a)
Foto: MUP Crne Gore
Foto: MUP Crne Gore

Njemačka je donirala Crnoj Gori patrolni čamac i savremenu opremu koju će koristiti Sektor granične policije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Navodi se da su resorni ministar Sergej Sekulović i ambasador Njemačke, Robert Veber, danas potpisali Potokol o zvaničnoj predaji donacije patrolnog čamca i druge savremene opreme, čija je ukupna vrijednost 756.220 eura.

"Ovo je samo jedna u nizu značajnih donacija koje je Njemačka uputila Crnoj Gori. Donacija će imati svoju punu funkcionalnost, kada je u pitanju naš primarni interes - borba protiv prekograničnog i organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, ilegalnih migracija“, kazao je Sekulović.

Iz MUP-a su naveli da je za Crnu Goru ta donacija značajna i u kontekstu pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja predstavljaju okosnicu cjelokupnog pregovaračkog procesa.

"Efikasno funkcionisanje i rezultati u ovim oblastima, nužni su za ostvarenje najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja Crne Gore - članstva u Evropskoj uniji (EU)“, kaže se u saopštenju.

Sekulović je kazao da tehnološki napredak ima dosta koristi za građane, ali da često ide na ruku i kriminalnim grupama.

"Pa će ova savremena, sofisticirana oprema pomoći graničnoj policiji da ostvaruje dobre rezultate i spriječiti da kriminalci u tehnološkom smislu budu ispred državnih organa“, rekao je Sekulović.

On je dodao da je to još jedna potvrda da Crna Gora može računati na Njemačku kao pouzdanog i iskrenog partnera.

"Ovom prilikom iskazujem punu podršku organima za sprovođenje zakona da budu istrajni, kako bi zajednički obezbijedili efikasno rješavanje izazova u oblastima suzbijanja prekograničnog i organizovanog kriminala, pranja novca, trgovine ljudima, upravljanja ilegalnim migracijama“, poručio je Sekulović.

Veber je kazao da je zadovoljan kvalitetnom, kontinuiranom saradnjom policija dvije zemlje.

On je rekao da je Njemačka spremna da i u narednom periodu podržava Crnu Goru kao buduću članicu EU.

“Pored podrške koju pružamo u pogledu opreme, koja značajno poboljšava efikasnost rada, takođe sarađujemo i na drugim poljima”, kazao je Veber.

Iz MUP-a su naveli da se ulaganjem u graničnu policiju poboljšava njena efikasnost i operativnost.

“A, takođe, na ovaj način, Crna Gora daje doprinos čuvanju spoljnih granica EU”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: