Na Covid odjeljenju Opšte bolnice "Danilo I" 25 pacijenata

U Kovid ambulanti Doma zdravlja od 1. do 10. februara pregledana su 753 pacijenta, testiran je 401, od kojih su 104 bila pozitivna na koronavirus

4424 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Na Covid odjeljenju Opšte bolnice „Danilo I“ na Cetinju nalazi se 25 pacijenata inficiranih koronavirusom, saopštili su iz Prijestonice i upozorili da je epidemiološka situacija u toj opštini zabrinjavajuća i da zahtijeva posvećenost i odgovornost u cilju sprečavanja širenja virusa.

Iz Operativnog štaba su apelovali na građane da obavezno koriste zaštitne maske u zatvorenom i na otvorenom prostoru, u vozilima javnog prevoza i da poštuju mjeru samoizolacije ukoliko im je izrečena.

U Kovid ambulanti Doma zdravlja od 1. do 10. februara pregledana su 753 pacijenta, testiran je 401, od kojih su 104 bila pozitivna na koronavirus.

“U Opštoj bolnici “Danilo I” od kraja oktobra na kovid odjeljenju, liječeno je 160 pacijenata, a od Nove godine njih 60”, kaže se u saopštenju.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su, kako se dodaje, su od 1. do 11. februara kontrolisali 24 ugostiteljska objekta, gdje nijesu zatekli nepravilnosti.

“Obilazili su i osobe u samoizolaciji, kojih je trenutno 142. Podnijeli su i krivičnu prijavu protiv tri osobe zbog kršenja mjere zabrane izlaska iz stambenog objekta u vremenu od 22 do pet sati”, navodi se u saopštenju.

U istom periodu, Inspektor za turizam i ugostiteljstvo izvršio je 22 inspekcijska nadzora, dok su službenici Komunalne policije preventivno upozorili 90, a Komunalna inspekcija 27 osoba na obavezu pravilnog nošenja zaštitne maske i poštovanja fizičke distance.

Dodaje se da je tržišna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove obavila je 20, a Inspekcija rada devet kontrola.

“Biće pojačana kontrola osoba kojima je određena mjera samoizolacije, kao i kontrola poštovanja mjera koje se odnose rad ugostiteljskih objekata”, ističe se u saopštenju.

Kako je saopšteno, nadležne službe kontrolisaće i poštovanje mjera koje se odnose na obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a privremeno, na 14 dana, biće zabranjen rad svim objektima u kojima se okupljaju starije osobe.

Komunalnoj policiji je, kako se navodi, naloženo da u saradnji sa ekipama gradskog Vodovoda i Službe zaštite i spašavanja organizuje dezinfekcije javnih površina i saobraćajnica.

U svim sekretarijatima, direkcijama i službama Prijestonice, osim u Građanskom birou, privremeno će biti obustavljen rad sa strankama.

“Građanski biro primaće zahtjeve građana radnim danima od deset do 12 sati i isključivo u hitnim slučajevima”, dodaje se u saopštenju.

Rukovodiocima sekretarijata, direkcija i službi Prijestonice naloženo je da od sjutra narednih 14 dana u svojim jedinicama organizuju dežurstva.

“Javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Prijestonica preporučeno ja da od sjutra narednih 14 dana organizuju rad sa strankama u smanjenom obimu, uz poštovanje svih donešenih mjera”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: