U Brezoviku 50 oboljelih od koronavirusa, u nikšićkoj bolnici 83

V.d. direktora Bolnice za plućne bolesti u Brezoviku, Predrag Pejović rekao je da se kovid pozitivni pacijenti koji se liječe od tuberkuloze nalaze na dužem liječenju u Brezoviku, da je teško ustanoviti izvor infekcije, jer je ona sveprisutna, da su preduzeli sve mjere prevencije, kao i da su kovid negativni pacijenti razdvojeni od kovid pozitivnih po spratovima

15274 pregleda 12 komentar(a)
Bolnice u Brezooviku, Foto: Svetlana Mandić
Bolnice u Brezooviku, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.02.2021. 14:40h

Vršilac dužnosti (v.d.) direktora Bolnice za plućne bolesti u Brezoviku, kod Nikšića, Predrag Pejović kazao je da je situacija u Brezoviku stabilna i da informacija da je šest pacijenata koji su zaraženi koronavirusom liječe od tuberkuloze nije za uzbunjivanje, obzirom da je riječ o troje pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, dok je njih troje asimptomatsko.

"U kovid bloku bolnice u Brezoviku trenutno se nalazi 50 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Njih 37 se trenutno nalazi na kiseoničkoj potpori, dok u postkovid bloku trenutno imamo 17 pacijenata", kazao je Pejović.

Pojasnio je da se kovid pozitivni pacijenti koji se liječe od tuberkuloze nalaze na dužem liječenju u Brezoviku, da je teško ustanoviti izvor infekcije, jer je ona sveprisutna, da su preduzeli sve mjere prevencije, kao i da su kovid negativni pacijenti razdvojeni od kovid pozitivnih po spratovima.

Podsjetio je da je od 1. jula kroz tu zdravstvenu ustanovu prošlo 548 pacijenata, kao i da je od 18 ljekara, koji rade u Brezoviku, 11 bilo inficirano koronavirusom, kao i 15 sestara i 15-ak članova nemedicinskog osoblja.

"Za sve to vrijeme uspijevali smo sami da organizujemo rad naše medicinske ustanove i nijesmo zahtijevali pomoć", kazao je Pejović i dodao da kolektiv nije brojčano veliki i da bi bilo poželjno da imaju veći broj ljekara i medicinskog osoblja.

Bolnica u Brezoviku trenutno raspolaže sa 60 kreveta u kovid bloku u kojem se nalaze pacijenti iz čitave Crne Gore.

U nikšićkoj bolnici 83 kovid pacijenta

U nikšićkoj Opštoj bolnici trenutno se nalaze 83 kovid pacijenta, od kojih 18 ima težu kliničku sliku.

V.d. direktora Opšte bolnice, Marko Mitrović, kazao je da trenutno nemaju pacijenata koji su na respiratoru, kao i da su u posljednja 24 sata sa bolničkog liječenja otpuštena tri pacijenata.

Bolnica u Nikšiću
Bolnica u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

"Epidemoiološka situacija u Nikšiću je uobičajena kao u prethodnih pola godine - uobičajen broj pregleda i broj hospitalizacija na dnevnom nivou. Ono što nije uobičajeno jeste to što naš medicinski kadar trpi veliko opterećenje. Oni su u značajnom stepenu iscrpljenosti, čak do nivoa fizičke i psihičke neizdržljivosti“, rekao je Mitrović novinarima.

Istakao je da nikšićka bolnica trenutno nema problema sa smještajnim kapacitetima za kovid pacijente, ali da je medicinski kadar na izmaku snaga.

"Imamo problema sa kadrovskim rješenjima. Naime, nikšićka bolnica ima samo jednog infektologa, četiri anesteziologa od kojih je jedan u penziji i honorarno je angažovan a drugi je pred penzionisanjem. Imamo hroničan problem nedostatka ljekara na internom odjeljenju, ali i na odjeljenjima hirurgije i otorinolaringologije gdje imamo dva ljekara na 80 hiljada stanovnika. Uz sve to, mi smo respiratorni centar za sjeverozapadni dio Crne Gore, gdje gravitiraju opštine Pljevlja, Plužine, Šavnik i Žabljak", istakao je Mitrović.

Istakao je veoma dobru komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja i ministarkom Borovinić Bojović i dodao da svi zajedno ulažu velike napore kako bi napravili model kojim bi smanjili "opterećenje na ljekare ali i na kompletno medicinsko i nemedicinsko osoblje a svim građanima pružili kvalitetnu zdravstvenu zaštitu".

"Ministarka zdravlja je dala saglasnost da 17 medicinskih sestara i tehničara zasnuje stalni radni odnos, koji su do sad imali ugovor od mjesec dana. U dogovoru smo sa ministarkom da raspišemo određeni broj specijalizacija. U tom kadrovskom smislu već krećemo obnovu za kratko vrijeme", kazao je Mitrović.

Apelovao je na sve građane Nikšića da poštuju propisane epidemiološke mjere, kao i na vlasnike ugostiteljskih objekata, fitnes centara i drugih uslužnih djelatnosti, da povedu više računa o poštovanju mjera.

Bonus video: