Mijović Markoviću: Šta ćete preduzeti povodom afera i optužbi na račun Šehovića?

"Ovaj ministar svojim postupcima u kontinuitetu šalje lošu poruku svim mladim ljudima, a to je da im trud, rad i zalaganje neće biti od pomoći, već da im je od toga za uspjeh mnogo važnija partijska knjižica, rođačka ili prijateljska veza"
109 pregleda 8 komentar(a)
Saša Mijović, Foto: NVO 4 Life
Saša Mijović, Foto: NVO 4 Life
Ažurirano: 19.12.2017. 15:47h

Šta ćete preduzeti povodom brojnih afera i sve češćih optužbi za kršenje zakona i procedura na račun Damira Šehovića, ministra prosvjete u vašoj Vladi, tj. da li će odgovarati i snositi posljedice, ili podržavate njegove postupke i poruke koje na taj način šalje, i da li ste upoznati da je određeni broj građana Crne Gore onemogućen da komentariše statuse na zvaničnim fb stranicama Ministarstva prosvjete Crne Gore i Vlade Crne Gore, odnosno, da su blokirani, a da onima koji nijesu blokirani, administratori odmah po postavljanju brišu komentare koji kritikuju pojedine odluke i postupke pomenutog Ministarstva i Vlade?, pitao je Saša Mijović, izvršni direktor NVO 4 Life premijera Crne Gore Duška Markovića.

Mijović je saopštio da kako nema priliku da prisustvuje premijerskom satu i postavi pitanje Markoviću, nada se da će premijer uvažiti njegovo i interesovanje velikog broja građana Crne Gore, iako nijesu poslanici, te odgovoriti na postavljeno pitanje koje već drugi put šalje, a ne dobijam odgovor.

"Ministar prosvjete je, kao što ste upoznati, već duže vrijeme predmet argumentovanih optužbi za, političko zapošljavanje (tužba na sudu), plagiranje reforme vaspitno-obrazovnog sistema (potvrđeno prepisivanje), neodgovaranje na Zahtjeve o slobodnom pristupu informacijama (ZOSPI 4 Nvo upućen MP), zloupotrebi zvaničnog fb profila Ministarstva prosvjete u partijske svrhe (SD), a trenutno i sumnji za nezakonito primanje 12 kandidata na Policijskoj akademiji, koji su primljeni iako nijesu predali potrebnu dokumentaciju, bez da su prošli fizičke i psihičke provjere, koji su pali na testu opšteg znanja, psihičkih sposobnosti i ljekarskim pregledima. Ovaj ministar svojim postupcima u kontinuitetu šalje lošu poruku svim mladim ljudima, a to je da im trud, rad i zalaganje neće biti od pomoći, već da im je od toga za uspjeh mnogo važnija partijska knjižica, rođačka ili prijateljska veza. To je degradacija vaspitno-obrazovnog sistema, urušavanje sistema vrijednosti. Podsjećam da je prosvjeta temelj svakog društva, a ovo što se sada dešava je njegovo urušavanje", istakao je Mijović u obrazloženju.

Mijović je poručio da je Marković na sastanku sa civilnim sektorom kazao da će za svaki propust bilo kog činovnika u ministarstvima, odgovornost snositi ministri.

"Blokiranjem pojedinaca na zvaničnim fb stranicama Ministarstva i Vlade, među kojima sam i ja, i brisanjem komentara pojedincima koji kritički, bez uvreda i govora mržnje, komentarišu pojedine postupke, odluke i rješenja, šalje se vrlo loša poruka javnosti. A to je da se vrši podjela na poželjne i nepoželjne građane/ke, te da nemamo svi ista prava, a s druge strane pokušaj da se ugasi bilo kakva javno iznesena kritička misao podsjeća na totalitarne režime, kakav Crna Gora svakako nije", zaključio je Mijović.

Bonus video: