Tužilac provjerava: Krivično djelo ili prekršaj u događajima u Ljekarskoj komori

Popović Samardžić podnijela prijavu protiv Mugoše zbog zaključavanja službenih pečata. On uzvratio prijavom zbog navodnog ugrožavanja fizičkog integriteta zaposlene u komori

16474 pregleda 7 komentar(a)
Popović Samardžić, Foto: Printscreen YouTube
Popović Samardžić, Foto: Printscreen YouTube

Policija, po nalogu osnovnog državnog tužioca, utvrđuje da li je u nedavnom događaju u Ljekarskoj komori učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ili se radi o prekršaju.

Predsjednica Skupštine Ljekarske komore Milena Popović Samardžić podnijela je sinoć policiji krivičnu prijavu protiv predsjednika tog strukovnog udruženja Aleksandra Mugoše, jer je, kako tvrdi, zaključao službene pečate i time onemogućio da se ozvaniče odluke delegata Skupštine komore.

Nakon ove, i Mugoša podnosi prijavu policiji protiv Popović Samardžić i njene zamjenice, doktorke Snežane Ćorac, zbog navodnog ugrožavanja fizičkog integriteta zaposlene u Komori.

„Dežurni državni tužilac ovog tužilaštva je juče, od strane policije, telefonom obaviješten o prijavi S.P. protiv Aleksandra Mugoše, jer joj je onemogućio ovjeravanje akta službenim pečatom, odnosno prijavi Aleksandra Mugoše, protiv S.P. i dva nepoznata lica, da su ugrozili fizički integritet zaposlene u Ljekarskoj komori, i dao je obavezujuće usmene naloge policiji za postupanje u cilju utvrđivanja da li je u prijavljenim događajima učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti ili prekršaj“, odgovorio je „Vijestima“ portparol podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva, tužilac Vukas Radonjić.

Kako je Popović Samardžić sinoć kazala "Vijestima", pozvala je policiju i podnijela prijavu protiv Mugoše "jer je zaključao službene pečate", kojima je trebalo da pečatiraju odluke delegata Skupštine Ljekarske komore.

Pojasnila je da su došli da pečatiraju odluke, "preko 90 odsto delegata koji su izglasali odluke, te preko 90 odsto delegata koji su glasali da se dr Mugoši uskrati povjerenje".

"Kad smo ušli u komoru, sekretarica ga je pozvala, a nas je obavijestila da je on pečate zaključao od ponedjeljka, kada je održana Skupština na kojoj su delegati glasali. Na poziv sekretarice da dođe i objasni zašto ne dozvoljava da se pečatiraju odluke Skupštine, dr Mugoša je to odbio i rekao da ostavimo dokumenta pa će on odlučiti da li će da ih pečatira ili ne".

Popović Samardžić je napomenula "da on više nije ničiji predsjednik".

"Dr Mugoša svojim ponašanjem i istupima u javnosti posljednjih dana ponižava i sebe i cijelu profesiju i svojim djelima pokazuje da nije dostojan funkcije predsjedina Ljekarske komore. Za tri godine vrlo rijetko se pojavljivao u medijima, dok posljednjih nekoliko dana se grčevito bori za funkciju i u maniru rijaliti zvijezde zabavlja crnogorsku javnost...", kazala je Popović Samardžić. U izjavi dostavljenoj "Vijestima" Mugoša je naveo da su juče „oko 15.15 časova u prostorije Ljekarske komore ušli Milena Popović Samardžić, Snežana Ćorac, Žanka Cerović i suprug Popović Samardžić“.

"Najprije su verbalno uznemiravale zaposlene u Ljekarskoj komori Crne Gore, a zatim je dr Snežana Ćorac fizički nasrnula na zaposlenu službenicu Ljekarske komore. Zahtijevale su od zaposlenih da im predaju pečat Ljekarske komore Crne Gore, za što zaposlene službenice nemaju ovlašćenja. Kako je ovo drugi put, u kratkom vremenskom periodu, da se iste osobe na sličan način odnose prema zaposlenima u Ljekarskoj komori, zaposleni su pozvali pripadnike MP-a Crne Gore, tražeći zaštitu. Iako je doktorkama saopšteno da ću doći za nekoliko minuta, jer trenutno nijesam bio u prostorijama Komore, kad sam stigao osim zaposlenih nijesam zatekao ni doktorke ni pripadnike MUP-a", naveo je Mugoša sinoć u izjavi dostavljenoj "Vijestima".

Popović Samardžić tvrdi da nije došlo do bilo kakvog fizičkog kontakta, a kamoli obračuna.

Kazala je i da nije tačno da je zaposlena u Komori podnijela prijavu protiv dr Ćorac.

"Nije došlo ni do kakvog fizičkog obračuna, ni do fizičkog kontakta. Nije bilo ni povišenog tona. U radno vrijeme u prostorije Ljekarske komore ušle smo ja, kao predsjednica Skupštine, Snežana Ćorac kako zamjenica predsjednice i Žanka Cerović koja je delegat u Skupštini. Nema ni govora o nezakonitom upadu u prostorije Ljekarske komore, jer u prostorije može da uđe svaki građanin Crne Gore, a kamoli članovi komore i njeni ovlašćeni predstavnici", navela je Popović Samardžić.

Iz podgoričkog ODT su „Vijestima“ kazali da su formirali i krivični predmet, po krivičnoj prijavi Popović Samardžić, podnijetoj 18. januara ove godine, protiv Aleksandra Mugoše.

„Za krivična djela proganjanje i lažno prijavljivanje, u kojem je u toku izviđaj, a državni tužilac je policiji podnio pisani zahtjev za prikupljanje obavještenja potrebnih za donošenja odluke“, navodi se u odgovoru „Vijestima“.

Iz ODT kažu i da im je Specijalno državno tužilaštvo 1. februara dostavilo krivičnu prijavu, koju je podnio Aleksandar Mugoša protiv Popović Samardžić, za krivična djela falsifikovanje službene isprave i zloupotreba službenog položaja.

„U kojem je u toku izviđaj, jer se prikupljaju obavještenja i dokazi, potrebni za donošenje odluke“, zaključili su iz ODT Podgorica.

Bonus video: