Bečić sa predsjednikom Unije poslodavaca: Izazove prevazići kompromisnim rješenjima

„Bečić je naglasio da su zakonska rješenja koja tangiraju pitanja iz nadležnosti Socijalnog savjeta, a koja će biti predmet razmatranja na sjednici Skupštine zakazanoj za 18. februar, dobre početne i polazne pretpostavke za kreiranje dugoročnijeg normativnog okvira iz oblasti zapošljavanja i socijalne politike“, kaže se u saopštenju

5631 pregleda 1 komentar(a)
Bečić i Mitrović, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić i Mitrović, Foto: Skupština Crne Gore

Zakonska rješenja koja tangiraju pitanja iz nadležnosti Socijalnog savjeta, a koja će biti razmatrana na sjednici parlamenta 18. februara, dobra su polazna pretpostavka za kreiranje dugoročnijeg normativnog okvira iz oblasti zapošljavanja i socijalne politike, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Bečić je, na sastanku sa predsjednikom Unije poslodavaca (UPCG) Predragom Mitrovićem i rukovodstvom te organizacije, naveo da je uvjeren da će izazovi sa kojima se suočavaju poslodavci, zaposleni i svi građani biti prevaziđeni kompromisnim rješenjima koja će biti plod zajedničkih napora svih društvenih činilaca, među kojima UPCG ima značajno mjesto.

U susret predstojećoj sjednici u okviru koje će biti razmatran set socijalnih zakonskih rješenja, on je zahvalio predstavnicima poslodavačke organizacije na doprinosu ukupnom socijalnom dijalogu.

„Bečić je naglasio da su zakonska rješenja koja tangiraju pitanja iz nadležnosti Socijalnog savjeta, a koja će biti predmet razmatranja na sjednici Skupštine zakazanoj za 18. februar, dobre početne i polazne pretpostavke za kreiranje dugoročnijeg normativnog okvira iz oblasti zapošljavanja i socijalne politike“, kaže se u saopštenju.

U tom smislu, on je kazao da očekuje da će takav pravni okvir biti proizvod inkluzivnog i otvorenog dijaloga, koji će, u krajnjem, dovesti do kompromisa, na zadovoljstvo socijalnih partnera i svih građana.

„Bečić je posebno afirmisao i pohvalio odnos poslodavaca koji nijesu zloupotrijebili pravni vakum koji je nastao kada je predsjednik Crne Gore odbio da proglasi, između ostalih, i Zakon o izmjeni zakona o radu kojim je rok za donošenje Opšteg kolektivnog ugovora bio produžen za godinu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Mitrović iskazao posebno poštovanje za senzibilnost Bečića u odnosu na izazove sa kojima se poslodavci susreću, naročito u uslovima značajne pogođenosti ekonomije Crne Gore poslijedicama virusa korona

„Sagovornici su izrazili nezadovoljstvo izostankom dijaloga socijalnih partnera, konkretno izostankom konsultovanja mišljenja predstavnika UPCG u Socijalnom savjetu, o predlozima zakona čije se usvajanje očekuje na sjednici od 18. februara“, kaže se u saopštenju.

Mitrović je iskazao punu podršku da se intenzivnim i otvorenim dijalogom u skorom periodu pokušaju prevazići eventualni nesporazumi između socijalnih partnera, što će, kako je rekao, biti u najboljem interesu svih građana

„Obostrano je zaključeno da je otvoren, širok i inkluzivni, ali konstruktivni dijalog najbolji put do odgovora na sve eventualne nesuglasice“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: