Građani mjesec i po nemaju podatke o zagađenju vazduha

Mjerna stanica u Pljevljima u kvaru, iz Agencije kažu da će problem biti riješen, ali ne znaju kada

8837 pregleda 2 komentar(a)
Mjerna stanica u Gagovića imanju, Foto: Goran Malidžan
Mjerna stanica u Gagovića imanju, Foto: Goran Malidžan

Zbog kvara na uređaju, građani Pljevalja već skoro mjesec i po ne mogu očitati podatke o vrijednostima PM10 čestica sa automatske mjerne stanice smještene u pljevaljskom naselju Gagovića imanje.

Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine “Vijestima” su kazali da će u narednom periodu taj problem biti riješen, ne precizirajući kada će to biti.

"Zbog neuspjelih tenderskih procedura za nabavku rezervnih djelova i potrošnog materijala za potrebe održavanja mjernih instrumenata državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha, u toku 2020. godine nije izvršen redovni godišnji servis većeg dijela opreme, zbog čega je došlo do zastoja u radu nekoliko uređaja, među kojima je i uzorkivač za PM10 čestice. Uzimajući u obzir pomenuto, a u cilju pravovremenog informisanja građana Pljevalja, Agencija je na mjernom mjestu Gagovića imanje, Pljevlja instalirala uzorkivač za PM10 čestice koji je do rješavanja nastalih problema, ustupljen od CETI-ja, tako da se uzorkovanje PM10 čestica kontinurano sprovodi kao i dalji postupak laboratorijske obrade filtera. Podaci o srednjim dnevnim koncentracijama PM10 čestica dostupni su na sajtu Agencije u okviru mjesečnog izvještaja koji Agenciji dostavlja CETI 15. u mjesecu za prethodni mjesec", navodi se u odgovoru Agencije.

U Agenciji tvrde da su početkom prošlog mjeseca započeli aktivnosti na pripremi tenderske procedure za sprovođenje postupka nabavke rezervnih djelova, te da je za "očekivati je da će u narednom periodu ovaj problem biti riješen".

Iz izvještaja o kvalitetu vazduha za decembar prošle godine, koji je posljednji objavljen na sajtu Agencije vidi se da su dvadeset dvije dnevne srednje vrijednosti suspendovanih čestica PM tokom mjerenja u decembru mjesecu bile iznad propisane granične vrijednosti.

Tri jednočasovne srednje vrijednosti sumpor-dioksida tokom mjerenja u decembru bile su iznad propisane granične vrijednosti. Trodnevne srednje vrijednosti sumpor-dioksida tokom mjerenja u decembru su bile iznad propisane granične vrijednosti.

Sve izmjerene jednočasovne srednje vrijednosti azot-dioksida tokom mjerenja u decembru bile su ispod propisane granične vrijednosti, kao i sve maksimalne dnevne osmočasovne srednje vrijednosti ugljen-monoksida.

Bonus video: