Vrhovni sud odbio tužbu Radmile Vojvodić

Vojvodićkin advokat Nikola Martinović početkom novembra tražio je Vrhovnog da ukine rješenje Upravnog suda zbog zbog bitne povrede pravila postupka, pogrešno i nepotpuno utvrdjenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava. Martinović je u žalbi od Vrhovnog suda tražio da se predmet vrati Upravnom sudu na dalji postupak i odluku
271 pregleda 6 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Radmila Vojvodić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.12.2017. 12:35h

Vrhovni sud Crne Gore odbio je žalbu Radmile Vojvodić na presudu Upravnog suda, kojom se ta instanca oglasila nenadležnom u vezi sa njenom smjenom sa pozicije rektora Univerziteta Crne Gore (UCG).

U odluci objavljenoj na sajtu Vrhovnog suda, stoji da se žalba odnija “kao neosnovana i potvrđuje se rješenje Upravnog suda”.

Vojvodićkin advokat Nikola Martinović početkom novembra tražio je Vrhovnog da ukine rješenje Upravnog suda zbog zbog bitne povrede pravila postupka, pogrešno i nepotpuno utvrdjenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava. Martinović je u žalbi od Vrhovnog suda tražio da se predmet vrati Upravnom sudu na dalji postupak i odluku.

“Upravni sud se 31. oktobra oglasio stvarno nenadležnim za postupanje po tužbi tužilje R. V. podnijete protiv tuženog UCG radi poništaja odluke Upravnog odbora UCG kojom je ista razriješena dužnosti rektora. Istim rješenjem je odlučeno da se nakon pravosnažnosti rješenja spisi predmeta dostave Osnovnom sudu u Podgorici, kao stvarno i mjesno nadležnom sudu”, stoji u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Ističe se da je vijeće sudija razmotrilo sve spise predmeta i cijenilo navode žalbe, i donijelo odluku da je žalba neosnovana.

“Saglasno članu 22 Zakona o sudovima, Upravni sud odlučuje u upravnom sporu, a saglasno članu 2 Zakona o upravnom sporu u upravnom sporu, sud odlučuje o zakonitosti upravnog akta, kao i druge upravne aktivnosti kojom se utvrdjuje ili na drugi način utiče na prava, obaveze i pravne interese fizičkog ili pravnog lica, kada je to zakonom propisano. Kod naprijed navedenih zakonskih odredbi osnovano Upravni sud pobijanim rješenjem zaključuje da odluka Upravnog odbora UCG o razrješenju rektora nije upravni akt, niti druga upravna aktivnost kojom se utvrđuje ili na drugi način utiče na prava, obaveze i pravne interese fizičkog ili pravnog lica kada je to zakonom propisano, pa da time nije ni nadležan za postupanje u predmetnoj pravnoj stvari, pa su neosnovani s tim u vezi drugačiji navodi podnijetog zahtjeva”, stoji u obrazloženju.

Oni su preporučili Vojvodićevoj da se obrati osnovnom sudu, objašnjavajući da je Vrhovni sud u predmetima na koje se Martinović poziva u žalbi bio stava da “izbor ili razrješenje člana odbora direktora privrednog društva nije upravni spor niti spor iz radnog odnosa, ali da za presuđenje sporova povodom izbora ili razrješenja člana odbora direktora nije nadležan Osnovni već Privredni sud”.

“Međutim, povodom sukoba nadležnosti između Upravnog i Privrednog, Vrhovni sud je zauzeo stav da je za sudjenje u navedenim pravnim stvarima nadležan osnovni sud, jer se ne radi o sporu na koji se primjenjuje statusno (kompanijsko) pravo”, zakl jučuje se u obrazloženju odluke.

Vojvodićeva je razriješena u oktobru, i to na inicijativu članova Upravnog odbora UCG kojhi zastupaju interese Vlade.

Bivša rektorka i Vlada nijesu se saglasili u vezi sa sjedištem Visoke medicinske škole iz Berana. Vojvodićeva je smatrala da VMŠ treba preseliti u Podgoricu radi boljih uslova za praksu u Kliničkom centru, dok su iz Vlade ocjenjivali da je neophodan ravnomjeran razvoj svih crnogorskih regija.

Bonus video: