"Epidemiološka situacija u Kolašinu stabilna, sanitarna inspekcija da bude prisutnija"

Kako je kazao predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović, koji rukovodi timom, "cilj je podrška turističkoj privredi, ali i odgovorno provođenje mjera"

3215 pregleda 3 komentar(a)
Kolašin (ilustracija), Foto: Mediabiro
Kolašin (ilustracija), Foto: Mediabiro

Sanitarna inspekcija treba da bude prisutnija u Kolašinu, a neophodno je posebno pratiti rad skijališta, trgovinskih i ugostiteljskih objekata.

To su, između ostalog, zaključci sa satanka Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.

Sa sastanka je poručeno da je epidemiološka situacija u Kolašinu stabilna sa oko 50 inficiranih.

Kako je kazao predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović, koji rukovodi timom, "cilj je podrška turističkoj privredi, ali i odgovorno provođenje mjera".

"Apelujemo na savjest i svijest građana, jer svaka donesena mjera zavisi od toga kako je građani poštuju. Nijesmo imali značajni broj povećanja inficiranih. Možemo reći da odolijevamo ovom izazovu, imamo stabilan broj oboljeljelih. Želimo da pružimo podršku turističkoj privredi, ali i da odgovorno provodimo mjere. Imamo dobar rad svih službi i nastavljamo ovu zahtjevnu borbu", reko je Bulatović.

Milija Vukanić, načelnik Odjeljenja bezbjednosti (OB) Kolašin, kazao je da pripadnici policije uz redovne poslove, skoro godinu dana daju doprinos provođenju mjera.

Nastoje, tvrdi on, da djeluju preventivno, ali su, tokom posljednja tri mjeseca, podnijeli i 13 krivičnih prijava.

"Pružali smo juče asistenciju sanitarnoj policiji, koja je obilazila lica u izolaciji i samoizolaciji i nije konstatovala nijedan prekršaj. Pružamo asistenciju turističkoj inspekciji i Komunalnoj policiji. Fokus primjene mjera treba da se nastavi na sahranama, u trgovinskim i ugostiteljskim objektima kao i na skijalištima", smatra Vukanić.

Komandir Službe zaštite Željko Darmanović ukazao je na problem "kretanja ljudi koji su inficirani i tražio pojačanu kontrolu lica koja su u izolaciji".

Lidija Lašić, glavna opštinska administratorka, takođe, je istakla taj problem.

Prema riječima načelnika Komunalne policije Marka Matovića, redovna je kontrola ugostiteljskih objekata, ali i praćenje poštovanja mjera na ostalim javnim mjestima.

"Svi trgovinski objekti se kontrolišu, bilo je preventivnih ali i kaznenih mjera. Situacija u Kolašinu može se okarakterisati kao zavidna, s obzirom na brojnost turističkih vikenda", rekao je tržišni inspektor Darko Bulatović.

Duško Šćepanović iz Centra za socijalni rad je predložio nalaženje smještaja za stare, samhorane osobe sa seoskog područja koji su zaražene.

Time bi se, objasnio je on, pojednostavilo i uspješnije obavljalo njihovo liječenje.

Bonus video: