Rektor razriješen u skladu sa aktima Univerziteta

"Potcrtavamo da stav Senata u postupku razrješenja rektora po važećem Statutu nije obavezujući za odluku Upravnog odbora"

11509 pregleda 4 komentar(a)
Glušica, Foto: Savo Prelević
Glušica, Foto: Savo Prelević

Predsjednica Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Rajka Glušica kazala je "Vijestima" da je procedura razrješenja rektora Danila Nikolića "tekla potpuno usklađeno sa aktima UCG".

"Tačka dnevnog reda u kojoj je na samoj sjednici pokrenuta procedura razrješenja je regulisana Poslovnikom o radu UO, članom 28. U okviru te tačke dnevnog reda, rektor je imao prilike da se izjasni o predmetnoj inicijativi, što je on i učinio. Međutim, pojašnjenja radi, sam čin izjašnjenja rektora je samo ostavljena mogućnost, ali ne i konstitutivni element postupka razrješenja rektora", kazala je Glušica "Vijestima".

Komentarišući primjedbu Nikolića da je Senat izostavljen iz ovog postupka, ona je naglasila da je "jasno da organ koji postavlja ima apsolutni kapacitet i da razriješi nekog sa određenjenje funkcije, a to je po odredbama Statuta UCG - Upravni odbor".

"Takođe, potcrtavamo da stav Senata u postupku razrješenja rektora po važećem Statutu nije obavezujući za odluku Upravnog odbora“, zaključila je profesorica Glušica.

Bonus video: