"važno za oba doma zdravlja je da patronažna služba maksimalno radi"

Borovinić Bojović obišla zdravstvene ustanove u Herceg Novom i Kotoru

Ona je kazala da je Opšta bolnica Kotor povećala kapacitete i da sada ta zdravstvena ustanova raspolaže sa 30 postelja za Kovid pacijente.„Jedan dio kompletne opreme je stigao, a preostalo će sjutra, najkasnije do ponedeljka“, navela je Borovinić Bojović

10948 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović obišla je danas zdravstvene ustanove u Herceg Novom i Kotoru i apelovala na građane Crne Gore da poštuju epidemiološke mjere.

Iz Ministarstva zdravlja saopštili su da je Borovinić Bojović obišla kotorsku Opštu bolnicu, Specijalnu bolnicu u Risnu, bolnicu Meljine i domove zdravlja u Kotoru i Herceg Novom.

Ona je kazala da je Opšta bolnica Kotor povećala kapacitete i da sada ta zdravstvena ustanova raspolaže sa 30 postelja za Kovid pacijente.

„Jedan dio kompletne opreme je stigao, a preostalo će sjutra, najkasnije do ponedeljka“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da ljekari u kotorskoj bolnici daju maksimum u liječenju pacijenata, što je, kako je navela, potpuno evidentno.

„U Domu zdravlja Kotor smo naišli na situaciju da ispred Kovid ambulante u tom trenutku nije bilo gužve, ali se na dnevnom nivou pregleda otprilike oko 40 do 50 građana“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je u Domu zdravlja Kotor situacija potpuno pod kontrolom.

„Ta ustanova je u gotovo punom kapacitetu, tako da sam veoma zadovoljna onim što sam zatekla u Domu zdravlja Kotor“, rekla je Borovinić Bojović, dodajući da su tokom posjete razmatrane sve eventualne kadrovske reforme, koje su neophodne.

Ona je navela da se u Domu zdravlja Herceg Novi broj pregleda na dnevnom nivou u jednoj smjeni, kreće između 40 i 50.

„Ono što je veoma važno za oba doma zdravlja je da patronažna služba maksimalno radi i na taj način zapravo zbrinjava veliki broj Kovid pacijenata, koji se liječe u kućnim uslovima i koji mogu da dobiju adekvatnu terapiju“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je i u Budvi riješen problem funkcionisanja patronaže.

Borovinić Bojović obišla je i Specijalnu bolnicu za ortopediju, neurohirugiju i neurologiju „Vaso Ćuković“ u Risnu i bolnicu Meljine.

Jelena Borovinić Bojović
foto: Vlada Crne Gore/Bojana Čupić

„Ona je kazala da je fokus ovog puta bio na problemu Kovida-a, ali da u svakom slučaju aktuelne teme neće ostati zapostavljene, bez obzira na situaciju sa koronom“, navodi se u saopštenju.

Borovinić Bojović dodala je da su jutros u Ministarstvu zdravlja imali onlajn sastanak sa predsjednicima svih opština, na kojem su aktuelizovali problem konekcije između operativnih štabova, Instituta za javno zdravlje i Komisije za praćenje Kovida-a.

„Očekujemo svakako rezultate veoma brzo u narednom periodu“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je, zajedno sa ljekarima iz primorskih zdravstvenih ustanova, još jednom apelovala na građane Crne Gore da poštuju epidemiološke mjere.