Tomović: SDT trebalo da reaguje još 2017. ako su imali saznanja da postoje elementi krivičnog djela

"U tim situacijama SDT je trebalo da preduzme radnje, formira predmet i pokrene tužilačko - policijsko postupanje nakon saznanja do kojih su došli", kazao je on

19104 pregleda 90 reakcija 22 komentar(a)
Tomović, Foto: Savo Prelević
Tomović, Foto: Savo Prelević

Advokat Dalibor Tomović kazao je "Vijestima" da je neubičajeno postupanje Specijalnog državnog tužilaštva da objavi transkripte prisluškivanih razgovora, te da je logično bilo da još 2017. godine reaguju ukoliko su imali saznanja da postoje elementi krivičnog djela, koje se goni po službenoj dužnosti.

"To je bila njihova obaveza po zakonu. Trebalo je odmah da reaguju ako su smatrali da postoje elementi krivično-pravne odgovornosti. U tim situacijama SDT je trebalo da preduzme radnje, formira predmet i pokrene tužilačko - policijsko postupanje nakon saznanja do kojih su došli", kazao je on.

Tomović je naglasio da je SDT i tada pa i sada moralo da bude oprezno prilikom objavljivanja dokaza, posebno u fazi izviđaja, te da nije uobičajeno objavljivanje transkripta prikupljenih mjerama MTN.

"Tužilaštvo mora biti oprezno i da vodi računa da su činjenice i dokazi u toj prvoj fazi veoma važni, te da se ne saopštavaju javnosti, sve do momenta dok se ne potvrde svim drugi materijalnim i personalnim dokazima", ocijenio je Tomović.

Bonus video: