DRI: Državni revizor nije "samostalna djelatnost"

"DRI, kao vrhovni organ državne revizije u Crnoj Gori, ponovo obavještava javnost, da se odeđena lica, koja nijesu zaposlena u DRI, potpisuju u službenoj korespodenciji kao državni revizor, na šta shodno Zakonu o DRI nemaju pravo"

3112 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državni revizor nije "samostalna djelatnost" i sa ovim zvanjem, prema trećim licima, mogu se potpisivati samo lica zaposlena u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), koja imaju revizorsku legitimaciju i ovlašćenje DRI za vršenje revizije.

To se navodi u novom saopštenju DRI.

"DRI, kao vrhovni organ državne revizije u Crnoj Gori, ponovo obavještava javnost, da se odeđena lica, koja nijesu zaposlena u DRI, potpisuju u službenoj korespodenciji kao državni revizor, na šta shodno Zakonu o DRI nemaju pravo. DRI, pored objava u javnosti, o ovome posjeduje dokumentaciju koju je dostavilo više državnih organa, koja će biti osnov za preuzimanje radnji, shodno Zakonu o DRI i Etičkom kodeksu, prema licima koja su se nezakonito legitimisala", navodi se u saopštenju.

Dodaju da osobe koja posjeduju uvjerenje o položenom revizorskom ispitu samo su stekla uslov da budu kandidati na konkursu za izbor za državnog revizora u DRI na osnovu čl. 45 Zakona o DRI.

"Ista nemaju pravo da se, sa pozivom na uvjerenje o položenom ispitu, u službenoj relaciji sa trećim licima legitimišu kao državni revizori i to pretvaraju u "privatnu profesiju" na komercijalnoj osnovi, suprotno Zakonu. U nadi da se radi o izlovanom slučaju, cjenimo da ove nepobitne i na zakonu zasnovane činjenice nije više potrebno ponavljati i da će sva lica koja se legitimišu kao državni revizori van sistema DRI jasno shvatiti da ovim ulaze u polje nezakonitosti. Istovremeno ukazujemo da poslove unutrašnje revizije mogu raditi samo unutrašnji revizori shodno Zakonu o sistemu unutrašnjih kontrola u javnom sektoru, o čemu je dužna da se stara odgovarajuća služba Ministarstva finansija", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: