najmasovniji aktivistički pokret

CŽL podržao kampanju "Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama"

"Žene su suočene sa novim izazovima pandemije koronavirusa, koji je osim rizika po zdravlje i smrtnosti donio i povećanje nasilja nad ženama, djevojkama, djevojčicama u uslovima preventivnih mjera kao što je izolacija i ograničeno kretanje"

7226 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CŽL
Foto: CŽL

Crnogorski ženski lobi podržaće kampanju "Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama", koja predstavlja najmasovniji aktivistički pokret u istoriji međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama.

"Kampanju karakterišu simbolični plesni pokreti koji svi razumiju I kojima se šalju poruke protiv nasilja nad ženama u porodici i društvu. Ove godine zbog pandemije koronavirusa kampanja neće biti obilježen kao ranije ali će iz više od 200 zemalja biti poslate poruke nenasilja. I ove godine kao i predhodnih Crnogorski ženski lobi podržava kampanju i pridružuje joj se, staje rame uz rame sa svim aktivistima/aktivistkinjama širom svijeta koji će se oglasiti svojim apelima, porukama, reagovanjima s namjerom da muzika i ples "Break the Chain" nadjača negativni fenomen nasilja nad ženama", saopšteon jr iz Crnogorskog ženskog lobija.

Dodaju da su žene suočene sa novim izazovima pandemije koronavirusa, koji je osim rizika po zdravlje i smrtnosti "donio i povećanje nasilja nad ženama, djevojkama, djevojčicama u uslovima preventivnih mjera kao što je izolacija i ograničeno kretanje".

"Ekonomska kriza u uslovima pandemije u fokusu mnogih poslodavaca za dobijanje otkaza stavila je veliki broj žena koje su sada bez posla još siromašnije sa svojim porodicama. Posebno su vidljive dalekosežne posljedice ekonomsko socijalne krize kod žena koje su često radile u sektoru neformalne ekonomije i povremene poslove u sivoj zoni rada. Da bi se smanjio i ublažio socijalno ekonomski jaz sve siromašnijim ženama, posebno iz ranjivih kategorija žena, institucije sitema i cjelokupna Vlada Crne Gore mora preduzeti hitne mjere na ublažavanju i eliminisanju posljedica istih kao i nasilja nad ženama. Vlada treba snažnije da prepoznaje rodne politike i povezuje nasilje nad ženama u svim njegovim oblicima koje je sve prisutnije nad ženama, djevojkama i djevojčicama. Uz fizičko nasilje nad ženama i otvorenih seksističko šovinističkih pojava, institucije i Vlada takođe moraju imati u vidu nasilje nad ženama u političkim, socio-kulturnim i ideološkim razlikama".

Iz Crnogorskog ženskog lobija ističu da aktivistkinje i mirovnjakinje, iako malobrojne i često na meti nergumentovanih kritika i prijetnji, omalovažavanja, nastavljaju da se bore.

"Kako bismo pomogle ženama žrtvama nasilja nasilja u mjeri mogućeg jer su naši kapaciteti za rad i djelovanje ograničeni i umanjeni u svakom pogledu. Svakodnevnoj borbi protiv nasilja nad ženama sada kao imperativ dodajemo i odlučnu borbu protiv svih oblika fašizma, klerofašizma, rasizma, vjerskog i nacionalnog fundametalizma, borbu protiv ucjena, straha, prijetnji, konflikata. Na nasilje nad ženama odgovaramo otporom i nepristajanjem kao i na sve oblike gušenja bilo koje različitosti od bilo koga. Kampanja "Jedna milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama" ne traje samo 14. februara, već za nas aktivistkinje i mirovnjakinje iz Crnogorskog ženskog lobija je to način život, pobune i otpora protiv svih oblika nasilja nad ženama i u društvu, protiv dominacije patrijarhata koji stvara, održava i proizvodi nasilje i ugrožava mir i građanski suživot", zaključuje se u saopštenju Crnogorskog ženskog lobija.