Studenti prava odlični u Velikoj Britaniji

Zahvaljujući visokim ocjenama pismenih podnesaka, tim Pravnog fakulteta UCG se plasirao u finale takmičenja kao jedan od tri najbolja tima iz čitave Evrope, zajedno sa timovima iz Velike Britanije i Francuske
285 pregleda 2 komentar(a)
Pravni fakultet takmičenje
Pravni fakultet takmičenje
Ažurirano: 18.12.2017. 20:02h

Tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) koji su činili Simona Jovanović, Stefan Đurović, Ana Vukčević i Marija Vesković, plasirao se u finale međunarodnog takmičenja u oblasti privrednog prava i ljudskih prava u Londonu.

Zadatak na koji su takmičari morali da odgovore se sastoji od izrade tužbe i odgovora na tužbu, kao i u simulaciji rasprave na ročištu pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji, na osnovu zadatog slučaja iz oblasti privrednog prava i ljudskih prava.

“Priroda ovogodišnjeg pravnog problema je, pored poznavanja privrednog prava i ljudskih prava, od takmičara zahtijevala vladanje još nekim pravnim disciplinama, poput: građanskim pravom, radnim pravom, obligacionim pravom, međunarodnim pravom, pravom Ujedinjenih nacija, pravom EU i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu”, navode članovi tima.

Zahvaljujući visokim ocjenama pismenih podnesaka, tim Pravnog fakulteta UCG se plasirao u finale takmičenja kao jedan od tri najbolja tima iz čitave Evrope, zajedno sa timovima iz Velike Britanije i Francuske.

Izuzev studenata iz Crne Gore i Njemačke, svi drugi takmičari su dolazili sa fakulteta na kojima se nastava odvija na engleskom jeziku. Veliko svjetsko finale, na kojem će crnogorski studenti braniti titulu svjetskog prvaka, održaće se u februaru 2018. u Londonu.

Članovi pomoćnog takmičarskog tima bili su Milica Božanović, Matija Vujičić, Anđela Dabović, Aleksandra Žižić i Ksenija Simović.

Značajnu pomoć i podršku u pripremi studenata pružio je dekan Pravnog fakulteta UCG Velimir Rakočević, a cjelokupne pripreme studenata za to međunarodno takmičenje je sprovela studentska organizacija Pravnog fakulteta UCG - ADAMAS.

Ta organizacija je ove godine bila i u ulozi suorganizatora međunarodnog takmičenja, budući da je predsjednica ADAMAS-a, Katarina Bošković, čiji tim je prošle godine osvojio prvo mjesto na ovom međunarodnom takmičenju, postavljena za direktoricu takmičenja za Evropu, dok je međunarodni supervizor na takmičenju bila Rae Lindsay, istaknuta britanska advokatica i predsjednica Međunarodnog udruženja za međunarodno pravo u Velikoj Britaniji.

Ovogodišnji uspjeh studenata prava iz Podgorice je drugi za redom u konkurenciji 230 fakulteta iz cijelog svijeta. Oni su lani na istom takmičenju u Londonu osvojili prvo mjesto u usmenom nastupu, a dobili su i priznanje za najbolje pisane podneske.

Bonus video: