Bar: Speleološki turizam i trasa starog voza

Osim ljeti, spilje bi privlačile posjetioce i u vansezoni, u okviru obrazovnih programa, saopšteno je iz Turističke organizacije....
183 pregleda 1 komentar(a)
Pećina, Foto: Privatna arhiva
Pećina, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.12.2017. 17:50h

Nakon nagrade „Wild beauty award“ za doprinos razvoju turističke ponude Crne Gore za 2017, iz Turističke organizacije Bar najavili su da će i u narednoj godini razvijati nove turističke proizvode, kako bi još više podigli turistički rejting Bara.

Direktorica Neda Ivanović rekla je “Vijestima” da ta nagrada predstavlja priznanje za sav rad, trud i realizaciju projekata koji su upotpunili ponudu i Bara i Crne Gore, ali i da je podstrek da se nastavi promocija Bara kao atraktivne turističke destinacije.

“U narednoj godini, naša ponuda biće obogaćena rutom 'Trasom starog Ćira', uređenim pećinama u selu Trnovo u Crmnici i Spila u Veljoj Gorani, geoturističkom panoramskom rutom - Posjeta prastarom okeanu Tetis, uređenom stazom do tvrđave Haj Nehaj i fontanom na trgu Vladimira i Kosare”, kazala je Ivanović.

“Ćiro” ili “Makina”, kako su ga zvali u to vrijeme, bio je prvi crnogorski voz koji je vijugavom uskotračnom prugom saobraćao od Bara do Virpazara od 1908. do 1959. preko planine Sutorman.

Osim tog projekta, posebnu pažnju privlači i razvoj speleološkog turizma koji do sada nije postojao u Baru.

Na području Crmnice već su sprovedena speleološka istraživanja u selu Trnovo, gdje su speleolozi ulazili u pećine Babatuša, Spila i Grbovštica.

U nagradnom konkursu Turističke organizacije Bar „Otkrijte nam skriveno i nepoznato blago“ 2016, drugu nagradu dobila je Pećina Spila u Veljoj Gorani - koja je od Bara udaljena 22, a od Ulcinja 18 kilometara, nekih 70 metara od asfaltnog puta koji prolazi kroz selo Goranu i povezuje magistralu Bar - Ulcinj sa putem Sukobin - Vladimir - Ulcinj.

Ovakvim aktiviranjem spilja, dobio bi se novi turistički proizvod koji bi pored turističkog imao i naučni i obrazovno - vaspitni značaj, zaposlio bi se dio ljudi iz lokalne sredine čime bi se smanjio proces depopulacije ruralnog predjela, a sem ljeta, spilje bi privlačile posjetioce i u vansezoni, u okviru obrazovnih programa.

Bonus video: