Udruženje pravnika Crne Gore: Predlagači zakona da promijene praksu eliminacije javnih rasprava

Pritom, kako su naveli, izbjegavanje da se kod predlaganja novih zakonskih rješenja obezbjede ekspertize Evropske komisije i Venecijanske komisije, dodatno umanjuje mogućnost da se na ponuđena rješenja dobije nezavisno stručno-pravno mišljenje

5661 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje pravnika Crne Gore pozvalo je ovlašćene predlagače zakona da promijene praksu eliminacije javnih rasprava i omoguće široj stručnoj i zainteresovanoj javnosti da participira u zakonodavnoj aktivnosti, u cilju obezbjeđivanja javnog interesa i ukupne demokratizacije crnogorskog društva.

Iz Udruženja pravnika su kazali da žale što kod niza sistemskih zakona i zakonodavnih inicijativa nijesu organizovane javne rasprave koje bi, pored aktivnih političkih sudionika, uključile i strukovne organizacije, akademsku zajednicu, nevladine organizacije i druge činioce civilnog društva.

U toj asocijaciji smatraju da to vidno umanjuje kredibilitet predlagača i obećanog društvenog dijaloga i potrebe za otvorenošću društva i društvenih procesa.

„Koji bi trebalo primarno da dovedu do zakonskih rješenja koja unapređuju vladavinu prava i poboljšavaju poziciju Crne Gore u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom u poglavljima 23 i 24“, dodaje se u saopštenju Udruženja pravnika.

Pritom, kako su naveli, izbjegavanje da se kod predlaganja novih zakonskih rješenja obezbjede ekspertize Evropske komisije i Venecijanske komisije, dodatno umanjuje mogućnost da se na ponuđena rješenja dobije nezavisno stručno-pravno mišljenje.

„Istovremeno izražavamo žaljenje da je i kod konstituisanja novog Savjeta za vladavinu prava došlo do umanjenja broja članova ovog tijela i eliminacije NVO i strukovnih organizacija“, kazali su iz Udruženja pravnika.

Zato, kako su naveli, kao najstarija strukovna organizacija, pozivaju ovlašćene predlagače zakona da promijene praksu eliminacije javnih rasprava.

„I omoguće široj stručnoj i zainteresovanoj javnosti, akademskoj zajednici i NVO da participiraju u zakonodavnoj aktivnosti, sa stanovišta obezbjeđenja javnog interesa i ukupne demokratizacije crnogorskog društva“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: