Budva pod ključem, a građevinski biznis cvjeta

Iako je Opština kompletno zaključana, u samom centru aktivno je na desetine gradilišta na kojima rade stotine radnika

30334 pregleda 49 reakcija 36 komentar(a)
Graditelji izbjegli zabranu, Foto: Vuk Lajović
Graditelji izbjegli zabranu, Foto: Vuk Lajović

Iako je Budva potpuno zaključana i zabranjen rad ugostiteljskim lokalima, svim trgovačkim radnjama koje nijesu prehrambene, građanima zabranjen izlazak iz grada, zapečaćene sve javne površine, igrališta, plaže, parkovi, i ovoga puta građevinski biznis je praktično dobio blagoslov u metropoli turizma.

Isto se dogodilo i u martu prošle godine, kada je grad bio zaključan a građevinski biznis procvjetao, i kada je oštre mjere donosio NKT, žmureći na činjenicu da se na gradilištima nalazi na desetine radnika, koji nijesu po prirodi stvari u mogućnosti da drže distancu. I sada, nakon smjene vlasti na državnom nivou, raspuštanja NKT-a na koje su iznesene brojne optužbe za selektivan pristup, aktuleni Savjet za kontrolu zarazne bolesti ima istu senzibilnost prema građevinskom biznisu.

Slično je i sa Opštinskim timom za zaštitu i spašavanje, koji ni tada a ni prije dva dana nije donio mjere kojim je predložio pečatiranje gradilišta.

Iako je Opštinski tim, kojim je predsjedavao gradonačelnik Marko Carević prekjuče ekspresno donio odluku da zabrani korišćenja svih šetališta na teritoriji Opštine Budva (Jaz, Budva, Bečići, Rafailovići, Miločer, Sveti Stefan, Pržno, Petrovac, Buljarica), svih plaža, trgova, parkova i javnih površina pogodnih za okupljanja kao i platoa ispred Starog grada, a Komunalna inspekcija i policija zapečatila sve ono što je pobrojano na spisku, ipak to lokalno tijelo koje se bori protiv širenja zaraze volšebno je izostavilo da se rampa stavi i na gradilišta. A na teritoriji opštine Budva, posebno u samom centru, aktivno je na desetine gradilišta, na kojima rade stotine radnika

Starograđanin i član savjeta Mjesne zajednice “Stari grad“ Đorđe Zenović naveo je da je “vjerovao da građevinski lobiji neće imati uticaj na politiku ove Vlade“.

Pečat na igrališta i sportske terene
Pečat na igrališta i sportske terenefoto: Vuk Lajović

“Moram da naglasim da je ovo moj lični stav, kao člana Savjeta MZ “Stari grad”, a ne zvaničan stav Mjesne zajednice. Meni su se, recimo, već nekoliko puta obratile komšije iz Starog grada molbom da obavijestim nadležne službe da se u srcu Starog grada, u glavnoj ulici, izvode građevinski radovi na jednom objektu i to nakon 22 časa, kada nije dozvoljeno napuštanje objekata stanovanja. Komunalna inspekcija je više puta izlazila na teren i konstatovala da izvođač posjeduje sve dozvole za izvođenje radova na objektu i tu se sva priča završila. U međuvremenu sam informisan da se na tom objektu izvode i nedozvoljeni radovi i da se, sem što se krše mjere za sprečavanje širenja virusa, krše i zakoni o planiranju prostora i o zaštiti spomenika kulture. Sad komunalna i građevinska inspekcija treba da pogleda tehničku dokumentaciju i provjere situaciju na terenu, ali za sada niko ne reaguje. Dakle, neko iz nekog razloga ne radi svoj posao“, kazao je Zenović.

S druge strane, kako navodi, u blizini Starog grada je aktivno nekoliko velikih gradilišta na kojima radove izvodi i po nekoliko stotina zaposlenih.

Konačno, kako kaže, u Starom gradu i okolini trenutno na otvorenom mogu boraviti isključivo građevinski radnici.

“Dok se svi mi ostali moramo zaključati u kuće dok nam neko preko puta, ispod ili iznad nas brusi, štema i odvaljuje zidove. Lično, vjerovao sam da građevinski lobiji neće imati uticaj na politiku ove Vlade, kao što su imali na prethodnu, ali i da će službe koje vrše nadzor nad sprovođenjem mjera biti ažurniji. Da je tako, sada ne bismo govorili o ovolikom broj zaraženih u Budvi“, kazao je Zenović.

U gradu trenutno boravi više od 2.000 građevinskih radnika

"Ono što hoću da naglasim je činjenica da se nastavlja praksa nekadašnjeg NKT-a da je pojedinima dozvoljeno sve, dok neki ne mogu ništa. Iz Instituta za javno zdravlje naglašeno je da će se dozvoliti rad samo esencijalnih, odnosno za život neophodnih privrednih djelatnosti. Zatvoreni su bukvalno svi, i saloni namještaja i prodavnice alata, rasvjete, sanitarija, keramike, zanatlije... ali gradilišta uredno rade jer je neko rekao da su od životne potrebe za građane. Da ne bude zabune, ne usmjeravam krivicu ka bilo kome za aktuelnu situaciju, osim kao onima koji su dužni da nadziru sprovođenje mjera, niti smatram da su gradilišta veća opasnost po epidemiološku situaciju, ali moramo uvažiti činjenicu da trenutno u Budvi boravi više od 2.000 građevinskih radnika i da je tim prije potrebno malo realnije sagledati situaciju u Budvi u odnosu ja ostale opštine“, naglasio je Zenović.

Bonus video: