Zgrade ispod Ljubovića gradili bez dozvole, sad bi da ih legalizuju

Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva ekologije protiv “PS Gradnja” podnijela dvije krivične prijave. Pojedine stambene jedinice spornih lamela i useljene

28109 pregleda 389 reakcija 34 komentar(a)
Pogled iz legalne zgrade na objekat “PS Gradnja”, Foto: Privatna arhiva
Pogled iz legalne zgrade na objekat “PS Gradnja”, Foto: Privatna arhiva

Ako budu ispunjeni navodi inspekcije upućeni stanarima zgrade koja se naslanja na stambeno-poslovni objekat investitora “PS Gradnja”, lamele B, C i D sagrađene na urbanističkim parcelama 130 i 51, u naselju Zabjelo, ispod Ljubovića, biće srušene.

Rušenje je i jedini ishod koji susjedi iščekuju od početka gradnje spornog objekta 2017. godine. Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u utorak su predali i peticiju, kojom traže administrativno izvršenje rješenja ranijeg resora - Ministarstva održivog razvoja i turizma, Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje i Direkcije za inspekcijski nadzor za centralni region.

Prema podacima koji su na zahtjev za slobodan pristup informacijama dostavljeni organizaciji “Kana, ko ako ne arhitekt”, za lamele B i D prva rješenja o zabrani gradnje donijeta su još 4. aprila 2018, a već u septembru inspektor donosi rješenje o rušenju. Za lamelu C, prvo rješenje kojim se odbija prijava građenja i zabranjuje gradnja donijeto je 31. januara 2019. Rješenje o rušenju za tu lamelu donijeto je 20. marta iste godine.

U međuvremenu, kako su “Vijestima” kazali iz resora Ratka Mitrovića, sva rješenja postala su izvršna.

Prema odgovoru na dopis stanarima u koji su “Vijesti” imale uvid, iz tog Ministarstva kazali su i da je zahtjev za izvršenje rješenja o rušenju već upućen izvršnoj službi tog resora.

“U odnosu na utvrđeno činjenično stanje zakonom je predviđeno pristupiti administrativnom izvršenju rješenja o rušenju, koje se izvršava preko izvršne službe ovog Ministarstva, a kojoj se urbanističko-građevinska inspekcija već obratila sa zahtjevom za izvršenje rješenja o rušenju, odnosno sprovođenja istih”, piše u odgovoru koji je na zahtjev stanara susjedne zgrade 10. februara uputila urbanističko-građevinska inspektorka Marijana Bulatović.

Za lamele B, C i D zahtjevi za legalizaciju predati u oktobru 2020
Za lamele B, C i D zahtjevi za legalizaciju predati u oktobru 2020foto: KANA

Investitor je za sporne objekte tek u oktobru 2020. predao zahtjev za legalizaciju. Iz organizacije “Kana, ko ako ne arhitekt” kazali su da bi pozitivan odgovor na taj zahtjev značio i da svako može da gradi kako hoće i od toga još i dobro zaradi.

Svi zahtjevi za dozvolu odbijeni

Izgradnja stambenog bloka, poznatog kao lamele B, C i D, počela je 2017. godine. Lamele su izgrađene na urbanističkim parcelama 130 i 51 i doslovno su naslonjene na objekat investitora “V&B Invest”, koji je useljen tokom 2016.

“Za predmetne objekte investitora d.o.o. PS Gradnja urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma donijela je rješenja o rušenju, i ta rješenja su izvršna. Postupci izdavanja građevinskih dozvola vođeni su u Sekretarijatu za planiranje prostora i urbanizma Glavnog grada Podgorice. Svi zahtjevi za izdavanje građevinske dozvole su odbijeni, shodno Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata”, kazali su “Vijestima” iz resora Mitrovića, odgovarajući na pitanja o statusu objekta, te da li je investitor ikad dobio dozvolu za gradnju.

Na pitanje šta će Ministarstvo preduzeti ako je objekat nelegalan - da li će investitoru biti ponuđeno da legalizuje objekat ili će objekat biti srušen, kazali su da je urbanističko-građevinska inspekcija tog resora protiv “PS Gradnja” podnijela dvije krivične prijave, zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka zbog nepostupanja po naredbi inspektora.

“Odnosno sve zakonom propisane mjere i radnje”, piše u odgovorima.

Tom Ministarstvu obraćali su se i stanari susjedne zgrade investitora “V&B Invest”. U odgovorima od 10. februara piše da je, postupajući po inicijativi, urbanističko-građevinska inspekcija izvršila nadzor.

“Kontrolni inspekcijski nadzor postupanja subjekta nadzora ‘PS Gradnja’ doo Podgorica, po rješenju o rušenju objekata označenih kao Lamele B, C i D i konstatovala da isti nisu postupili po datom rješenju, odnosno naredbi za rušenje objekata u datom roku”, piše u odgovoru.

Dodaje se i da je, zbog nemogućnosti da nadzoru prisustvuje odgovorno lice, nadzor izvršen u prisustvu službenih lica inspekcije.

“U odnosu na utvrđeno činjenično stanje zakonom je dalje predviđeno pristupili administrativnom izvršenju rješenja o rušenju, koje se izrvšava preko izvršne službe ovog Ministarstva, a kojoj se urbanističko-građevinska inspekcija već obratila sa zahtjevom za izvršenje rješenja o rušenju, odnosno sprovođenja istih”, piše u odgovoru inspektorke Bulatović.

Nakon što su uselili stanare, traže dozvolu za legalizaciju

Iz inspekcije su kazali i da je predstavnik insvestitora dostavio potvrdu Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj da su za stambene objekte predati zahtjevi za legalizaciju.

Prema podacima sa vebsajta tog Sekretarijata, zahtjevi za legalizaciju predati su 9. oktobra, u pitanju su stambeno-poslovni objekti, za koje se u zahtjevima navodi da su završeni i neuseljeni. Inspektori, međutim, navode drugačije.

“U pojedinim stambenim jedinicama objekta lamele B i lamele D konstatovane okolnosti koje ukazuju da je u pojedinim stambenim jedinicama započeto sa korištenjem objekta, u svrsi stanovanja, odnosno sa upotrebom objekta i prije upisa u katastar nepokretnosti, što zakonom nije dozvoljeno, na osnovu čega urbanističko-građevinska inspekcija zabranjuje upotrebu objekta”, piše u odgovoru.

U zahtjevima za legalizaciju, koje je u ime investitora predao Aleksandar Ivančević, navodi se i da investitor ima građevinsku dozvolu za podrum za lamelu C, građevinsku dozvolu za suteren za lamele D i B. Sve tri lamele, prema podacima iz zahtjeva za legalizaciju, imaju suteren, prizemlje, pet spratova i potkrovlje.

Iz organizacije “Kana, ko ako ne arhitekt” kazali su da bi pozitivan odgovor na zahtjev “PS Gradnja” za legalizaciju značio i da svako može da gradi kako hoće.

“Ovaj slučaj nam pokazuje šta je rezultat sistema planiranja i izgradnje kakav je trenutno na snazi u Crnoj Gori. Aktivnosti koje je preduzimala urbanističko-građevinska inspekcija nisu uopšte uticale na proces izgradnje ovih objekata - proces koji je u potpunosti nelegalan od samog početka, jer graditelji nikada nisu dobili saglasnost na prijavu gradnje. I pored toga, oni su uspjeli da kroz sistem žalbi na donesena rješenja i presude kupe sebi dovoljno vremena da izgrade objekat koji grubo krši odredbe (sada već povučenog) DUP-a Zabjelo-Ljubović, i koji urušava kvalitet stambenog prostora i života građana koji već žive u zgradi na susjednoj parceli”, kazali su “Vijestima” iz te NVO.

Dodaju i da, dok se sve to godinama dešava, proces zaustavljanja te nelegalne gradnje “doslovno puzi kroz institucije”.

“Puzi dovoljno sporo da nelegalni graditelji uspijevaju da završe svoju građevinu i čak počnu da useljavaju prve stanare. Očekujemo da će njihov sljedeći potez biti taj da insistiraju da je nemoguće srušiti nelegalni objekat sada kada novi stanari počinju da ga koriste”, kazali su, dodajući da je to neprihvatljivo i da sporni objekat treba srušiti u najskorijem mogućem roku.

Iz “Kane” su rekli i da bi iz svega lekciju trebalo da izvuku investitori.

“Kojima nelegalna gradnja ne bi smjela da se isplati, i građani, koji ne bi smjeli da ulažu u nekretnine koje nemaju urednu dokumentaciju, ali i nadležni organi, koji moraju raditi na stvaranju sistema izgradnje i kontrole izgradnje u kojem ovakvi propusti inspekcijskih i pravosudnih organa ne smiju da se dešavaju”, kazali su iz te NVO.

Na propuste ukazali građani

Dodaju i da bi slučaj sigurno prošao ispod radara, da se građani nisu zainteresovali za svoj životni prostor.

“I krenuli da istražuju kako je moguće da je ovakva gradnja dozvoljena. Imamo situaciju u kojoj građani koji žive ispod Ljubovića za manje od godinu dana dva puta ispravljaju propuste nadležnih i ukazuju da očigledne i nedopustive propuste u planiranju prostora i izgradnji. Da li ćemo, kao građani, morati da se okupljamo i nadziremo svako novo gradilište u Crnoj Gori, ili će sistem koji je za to zadužen konačno početi da funkcioniše? Ako ovaj objekat ne bude srušen, to znači otvoreno priznanje nadležnih da zakon ne važi i da nasilje nad prostorom kojem ovdje svjedočimo ne samo da neće biti kažnjeno, nego debelo nagrađeno”, poručili su iz “Kane”.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, osnivač i izvršni direktor “PS Gradnja” je Dejan Petričević. On i njegov brat Bojan uhapšeni su 8. oktobra zbog sumnje da su počinili tešku krađu - da su nelegalno prikopčalii 252 računara na trafostanicu. Iz Uprave policije tada su saopštili da su u saradnji sa ovlašćenim predstavnicima CEDIS-a i vještakom elektro struke izvršili pretres jedne trafostanice u glavnom gradu i podrumskih prostorija u stambenoj zgradi koje koristi privredno društvo “PS Gradnja”.

Osumnjičeni su da su na taj način, od 15. decembra 2018. do 7. oktobra 2020. pribavili protivpravnu imovinsku korist od 204.666 eura.

Bojan Petričević pušten je nakon saslušanja kod sudije za istragu, a Dejan je sproveden u Istražni zatvor.

Bonus video: