Ruski fond potpisao ugovor sa Vladom

CINMED izdao saglasnost za uvoz Sinofarm vakcine. Iz Vlade je juče saopšteno da je Kina zvanično odobrila donaciju od 30.000 doza Sinofarm vakcine, koja uskoro treba da stigne.

56376 pregleda 162 reakcija 20 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Ruski fond za direktne investicije, proizvođač Sputnjik V vakcine, potpisao je prekjuče ugovor sa Vladom Crne Gore i najmanje 5.000 doza stići će u našu zemlju do kraja februara.

To je “Vijestima” juče potvrdio član pregovaračkog tima za nabavku ove vakcine, prof. dr Sergej Boljević sa Sečenovskog univerziteta u Moskvi. On je pojasnio da se Crna Gora nalazi na spisku zemalja koje će u februaru dobiti vakcinu, ponovivši da će 50.000 doza biti transportovano u tranšama tokom prvog kvartala ove godine - do kraja marta.

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CINMED) u ponedjeljak je izdao saglasnost za uvoz vakcine Sinofarm.

To je urađeno na osnovu Zakona o ljekovima, prema kojem se saglasnost za uvoz lijeka koji nije registrovan u Crnoj Gori može izdati za medicinski opravdane potrebe, između ostalog, i u slučaju epidemija.

Iz Vlade je juče saopšteno da je Kina zvanično odobrila donaciju od 30.000 doza Sinofarm vakcine, koja uskoro treba da stigne.

Kazali su da je Kina, uprkos ograničenosti kapaciteta proizvodnje vakcina i relativno malom obimu realizovane vakcinacije u toj državi u odnosu na brojnost njenog stanovništva, odlučila da nakon direktnog kontakta crnogorske Vlade, odobri Crnoj Gori tu količinu vakcina.

“Imajući u vidu proizvodnu ograničenost i činjenicu da je više od 40 zemalja zatražilo pristup kineskoj vakcini, dijelimo sa javnošću potvrdu da su kineske vlasti podržale svoje domaće proizvođače da pregovaraju sa našim nadležnim organima o nabavci i da nam odobre navedene količine vakcine, i to u formi donacije”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je donacija Kine Crnoj Gori i međusobni odnos između dvije zemlje od početka pandemije još jedna potvrda i znak dodatnog jačanja tradicionalnog prijateljstva država i dva naroda.

“Ovakav način dobijanja vakcine, takođe, potvrđuje i nepobitan stav crnogorskih vlasti da su direktni bilateralni pregovori države sa proizvođačem, odnosno državom, jedini siguran put dobijanja vakcine koji ničim ne smije biti ugrožen”, piše u saopštenju.

Kineska vakcina sadrži inaktivisani (umrtvljeni) koronavirus i daje se u dvije doze, u razmaku od 28 dana. Ova vrste vakcine, koja sadrži inaktivisani virus, decenijama se koristi u borbi protiv zaraznih bolesti - difterije, hepatitisa B, dječje paralize.

Vakcinu je razvila državna kompanija Sinofarm u saradnji sa Institutom za virusologiju iz Vuhana.

Na novi koronavirus pozitivne su još 484 osobe, hospitalizovane su 453, dok je od posledice infekcije preminulo deset pacijenata.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je iz Podgorice 180 novih slučajeva koronavirusa, Nikšića 77, Budve 32, Herceg Novog 28, Pljevalja 27, Ulcinja 26, Bijelog Polja 17, Kotora 16, Bara 15, Tivta 14, Cetinja i Rožaja po deset, Žabljaka devet, Berana i Danilovgrada po šest, Plužina četiri, Kolašina tri, Mojkovca dva i Plava i Tuzi po jedan.

„Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno deset smrtnih ishoda povezanih sa kovidom-19 i to kod pacijenata iz Budve (3), Bara (2), Bijelog Polja (2), Podgorice (2), Danilovgrada (1), od kojih je najmlađi imao 67, a najstariji 88 godina“, piše u saopštenju.

U najvećoj zdravstvenoj ustanovi, Kliničkom centru (KC), liječe se 104 pacijenta pozitivna na novi koronavirus, od kojih je 50 životno ugroženo.

Ambasada SAD donira aparate

Američka ambasada donirala je medicinske aparate Opštoj bolnici Bar, a narednih dana donacije iste vrijednosti i sadržaja biće uručene opštim bolnicama u Pljevljima, Bijelom Polju i Beranama, ukupne vrijednosti od oko 80 hiljada dolara, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Donaciju, koju čine EKG aparat i četiri monitora, u ime crnogorskog zdravstvenog sistema, primio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Veljo Čađenović, koji je zahvalio američkom narodu.

Bonus video: