Kuća u Bokeškoj biće sačuvana

Iz Ministarstva ekologije kazali da će vlasnicima urušenog objekta naložiti da ga zaštite

7039 pregleda 23 reakcija 7 komentar(a)
Urušeni unutrašnji zidovi, tavanice, unutrašnje stepenice..., Foto: Savo Prelević
Urušeni unutrašnji zidovi, tavanice, unutrašnje stepenice..., Foto: Savo Prelević

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma naložiće vlasnicima urušene kuće u podgoričkoj Bokeškoj ulici da da zaštite taj objekat.

To je "Vijestima" potvrdio državni sekretar u Minsitarstvu ekologije Aleksandar Ašanin i naglasio da taj resor nema dilemu: kuću u Bokeškoj ne treba rušiti.

Kompaniji koja rekonstruiše Bokešku ulicu ranije je iz Glavnog grada sugerisano da tokom radova budu pažljivi u blizini urušenog objekta. Ašanin je kazao i da je urbanističko-građevinska inspekcija izvršila inspekcijsku kontrolu i utvrdila da je dio objekta urušen.

"Da su urušeni unutrašnji zidovi, tavanice, unutrašnje stepenice, krov, krovna konstrukcija i dio fasadnih zidova. Takođe je konstatovano da su uočena oštećenja na cijeloj konstrukciji objekta kao i da je neophodno pristupiti mjerama zaštite oko objekta i ograničavanja pristupa objektu. U postupku inspekcijskog nadzora utvrđeno je i da predmetni objekat ima više suvlasnika. Svi suvlasnici objekta su upoznati da su kao odgovorna lica dužni da preduzmu odgovarajuće mjere na objektu na kojem je usled dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena njegova stabilnost, koji ugrožava okolinu, saobraćaj ili susjedne objekte, kako bi se spriječilo negativno djelovanje ili osigurala zaštita objekta. Upravni postupak u cilju sprovođenja upravnih mjera i radnji urbanističko-građevinske inspekcije je u toku", precizirao je Ašanin.

Ocijenio je i da "i te kako ima prostora da se razmišlja o izmjeni urbanističkog projekta koji bi morao biti mnogo umjereniji – to bi morala biti koordinisana aktivnost Ministarstva, Glavnog grada i Uprave za zaštitu kulturnih dobara...

"Maksimalno smo spremni da doprinesemo da se niz kuća u Bokeškoj ulici sačuva u što autentičnijem obliku", zaključio je Ašanin.

Objekat u Bokeškoj ulici je godinama ruiniran, a pažnju je zavrijedio tek nedavno kada su građani preko društvenih mreža pozvali na njegovo očuvanje i zahtijevali od nadležnih da kuću ne ruše tokom rekonstrukcije.

Bonus video: