Vučinić nagrada za priču o Romima

“Kultura leži u svakom biću i taj diverzitet koji mi posjedujemo u Crnoj Gori satkan je i sagrađen od sitnih djelova mozaika kulture koji dijelom pripadaju i romskom narodu u Crnoj Gori”, kazao je Bjeković

2168 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Građanska alijansa
Foto: Građanska alijansa

Novinarka Televizije NovaM Željka Mirković dobila je prvu nagradu na konkursu za najbolju novinarsku priču u okviru projekta "Promocija kulture i jezika Roma i Egipćana", koji Građanska alijansa (GA) realizuje u saradnji sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Nagrade je dobitnicima danas u Podgorici uručio ombudsman Siniša Bjeković, a Mirković je nagradu od hiljadu eura dobila za prilog "Na margini".

Drugu nagradu od 700 eura podijelili su novinar Dana Milan Sekulović za priču "Romi jedini uskraćeni za pravo na maternji jezik" i novinarka Televizije Crne Gore Aleksandra Jovačević za prilog "Koliko je ugroženo pravo na obrazovanje RAE djece u toku COVID-19 pandemije u Crnoj Gori".

Treću nagradu od 500 eura podijelili su novinarka dnevnog lista Vijesti Željka Vučinić za priču "I mandat za Rome-test za novu vlast" i novinari portala RomaNet, Nardi Ahmetović i Anastasija Beriša, za priču "Zlatna učenica".

Specijalnu nagradu za poseban doprinos promociji kulture i integraciji Roma i Egipćana u Crnoj Gori i smanjenju njihove stignatizacije od 100 eura, koji je dodijelila GA, dobila je novinarka Televizije Crne Gore Dijana Drašković za priču o braći Selimović iz Mojkovca.

Bjeković je na dodjeli nagrada kazao da kultura nije samo ekskluzivitet onih koji se njom mogu baviti kao jednom od najzačjanijih djelatnosti.

"Kultura je dio bića svakog čovjeka, a da bi to mogli da spoznamo, tu su novinari koji nam saopštavaju skrivene tajne koje kultura može da ima”, kazao je Bjeković.

Prema njegovim riječima, sloboda novinarstva je u velikom dijelu podstaknuta i slobodom onih koji se novinarima obraćaju.

“Kultura leži u svakom biću i taj diverzitet koji mi posjedujemo u Crnoj Gori satkan je i sagrađen od sitnih djelova mozaika kulture koji dijelom pripadaju i romskom narodu u Crnoj Gori”, kazao je Bjeković.

Savjetnica predsjednika Vlade za manjine, Maida Gorčević, ocijenila je da se upoznajući kulturu drugih naroda smanjuje mogućnost bilo kakve diskriminacije, govora mržnje ili netrpeljivosti koja je zbog predrasuda i dalje prisutna.

“Upravo tu je bitna uloga medija da kroz objektivno izvještavanje javnost upozna sa životom manjinskih naroda i njihovim problemima”, smatra Gorčević

Ona je rekla da su Romi očuvali svoju kulturu, jezik, vjerovanja, običaje, navike i simbole.

“Naučili su nas da muziku slušamo srcem, da volimo svoju zajednicu i da čuvamo svoju kulturu i jezik. Bogatstvo i ponos Crne Gore su raznolikost, multietničnost i multikulturalnost, koje treba i moramo da njegujemo “,kazala je Gorčević.

Mirković je navela da je radeći prilog saznala koliko je romski jezik bogat, ali isto tako koliki je problema što je taj jezi van obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

“Nadam se da će moj prilog i ovakvi projketi uticati da se to promijeni”, rekla je Mirković.

Bonus video: