Crna Gora u regionu najteže zapošljava mlade

Crna Gora je na 31. mjestu od 35 evropskih zemalja po pitanju zapošljavanja osoba sa najmanje završenom srednjom školom

6938 pregleda 7 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković

Crna Gora je ima jednu od najnižih stopa zapošljavanja osoba u Evropi koji imaju završenu najmanje srednju školu, rezultati su istraživanja koje je uradio londonski “Savoj Stjuart”.

Među 35 evropskih zemalja koje su bile tema analize, Crna Gora se našla na 31. mjestu sa stopom zapošljavanja od 65,4 odsto.

“Evropska država sa najgorom stopom zapošljavanja za diplomce je Sjeverna Makedonija – šokantno niskih 57,2 odsto. Nakon Sjeverne Makedonija slijedi Turska sa 57,8 odsto. Društveni nemiri i političke reperkusije se mogu kriviti za niske brojke ovdje. Takođe se suočavajući sa ekonomskim problemima, slijede Italija i Grčka sa 58,7, odnosno 59,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Crna Gora je na petom mjestu, poslije ove dvije članice Evropske unije. Od zemalja regiona koje su uključene u ovo istraživanje, koje se zasniva na podacima Statističke kancelarije Evropske unije – Surostata, Srbija se nalazi na 30, Hrvatska na 27. a Slovenija na 11. mjestu.

Podataka nema za Albaniju, a nema ni Bosne i Hercegovine i Kosova među zemljama za koje Eurostat raspolaže podacima.

U slučaju Crne Gore, ovaj procenat je porastao za 4,2 odsto u odnosu na godinu ranije a u odnosu na 2014. godinu za 10,6 odsto.

Prva na listi prema zapošljavanju mladih je Malta sa 93,4 odsto.

“Na drugom mjestu je Njemačka sa stopom zapošljavanja diplomaca od 92,7 odsto. Ovi statistički podaci su testament impresivnog obrazovnog sistema i višedecenijskog rasta zapošljavanja u Njemačkoj”, navodi se u saopštenju. Na trećem i četvrtom mjestu su Holandija sa 91,9 i Island sa 91,5 odsto. Među prvih deset zemalja su i Norveška, Luksemburg, Austrija, Švedska, Švajcarska i Češka.

Predstavnik “Savoj Stjuarta” Deren Best savjetovao je mlade da prilikom pisanja radnih biografija, između ostalog, obrate pažnju na to da budu jasni i koncizni, da istaknu svoja postignuća, istaknu relevantna iskustva, ali i budu krativni.

“Sa sve više ljudi koji ostaju bez posla, moglo bi biti veći broj kvalifikovanih pojedinaca koji žele isti posao kao vi. Kako biste ugrabili posao ispred iskusnijih aplikanata, prije svega istaknite sposobnosti koje posjedujete a koje će vas dovesti direktno do posla”, navodi se u njegovim sugestijama. Best poručuje i da bi trebalo svako postignuće prijaviti u svojim radnim biografijama, pogotovo na sajtovima kao što je LinkedIn.

Bonus video: