Borovinić-Bojović: Vlada je dogovorila donaciju, Mandićeva uloga epizodna

Ministarka zdravlja je ponovila da su vakcine koje su stigle iz Srbije dobile dozvolu Ruske federacije

58333 pregleda 635 reakcija 225 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila je da do kraja mjeseca stiže 30.000 kineskih vakcina, kao i još 5.000 Sputnjik V vakcina.

Ona je gostujući na RTCG kazala da do kraja marta očekuje još 50.000 Sputnjik V vakcina.

Pojasnila je da su za vakcine koje su stigle iz Srbije vlasti ove države prethodno dobile dozvolu Ruske federacija.

Na pitanje u čemu je razlika između odbijene donacije biznismena Petrosa Statisa i donacije Srbije, ponovila je da nije tačno da donacija nije odobrena.

"Razlika je velika. Donacija iz Rusije je došla uz odobrenje države Rusiji državi Srbiji da može da donira te vakcine. Donacije koje idu preko fizičkih ili pravnih lica ne mogu da se obavljaju na ovaj način", pojasnila je ministarka.

Ona je kazala da su komunicirali sa Statisovom kompanijom, i upućivali ga na najjedonstavniji put, odnosno da UAE dogovori donaciju sa Crnom Gorom, dodajući da se nije nigdje desilo da je fizičko lice donator.

"Nigdje u svijetu se do sada nije desilo da fizičko lice bude donator, iako sam sigurna da i u drugim državama postoje dobronamjerni prijatelji koji bi to za svoje države učinili", kazala je Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja je pozvala predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da "preduzme sve neophodne korake za pomoć u vakcinaciji".

"Vlada jedva čekati takvu pomoć od predsjednika i bićemo mu zahvalni i brzo reagovati", rekla je Borovinić Bojović.

Ponovila je i da od ruskog biznismena Olega Deripaske nije bilo zvanične ponude.

Poslanik DPS i bivši direktor KCCG Jevto Eraković kazao je da je važniji jedan ljudski život nego bilo koje političko prepucavanje.

"Činjenica je da smo imali ponuđene vakcine. Predsjednik države je obavijestio predsjednika Vlade da je spremna donacija Crnoj Gori od strane Statisa. Ne bi Statis otišao u Emirate, i rekao ja sam Petros Statis dajte mi ove vakcine. Očigledno neke političke igre uslovile su da ova vlada nije htjela da prihvati ovu donaciju", naveo je Eraković.

On je ponovio da bi prihvatanje donacija, "bilo u potpunosti u skladu sa zakonom" i da nije smjela da se odbije, "naročito u situaciji kada je u Crnoj Gori potpuno izgubljena kontrola nad epidemijom".

"Imamo sve parametre koji pokazuju da ova Vlada apsolutno nije u mogućnosti da isprati situaciju", rekao je Eraković, navodeli kako zna da je Borovinić Bojović humanista, ali da je morala da odbije Statisovu donaciju.

Borovinić Bojović je kazala da je bivši direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša tražio da se smanji broj testiranja "kako bi se prividno smanjio broj zaraženih".

Ona je kazala da je Mugoša to tražio zahtjevom koji je uputio svim domovima zdravlja u kojem je tražio da broj testiranja ne prelazi deset dnevno.

Borovinić Bojović je kazala da Agencija za ljekove profesionalno radi svoj posao.

"Zakon o ljekovima je usaglašen sa zakonima EU i poznaje dva mehanizma. Prvi je registracija, a drugi mehanizam je odobrenje uvoza lijeka koji nije registrovan. Institut može izdati dozvolu za uvoz lijeka koji nije registrovan", kazala je direktorka Instituta za ljekove Željka Božović.

Ona je kazala da je i država Mađarska odobrila i Sputnjik V i Sinofarm vakcine, odnosno odobrila uvoz lijeka koji nije registrovan.

Božović je kazala i da je Institutu dostavljena dokumentacija od proizvođača vakcina koja je neophodna za dozvolu.

Ona je navela da je vakcina Sputnjik V koja je stigla u Crnu Goru testirana u nadležnoj kontrolnoj labaratoriji Srbije, sa kojom sarađuje crnogorski Institut za ljekove.

"Pošto je vakcina testirana, bio je moguć njen uvoz. Isti princip biće i za sve ostale vakcine, bilo da je predmet donacije ili nabavke", rekla je Božović.

"Mandićeva uloga u donaciji vakcine epizodna"

Borovinić Bojović je kazala da su vlade Crne Gore i Srbije radile na donaciji vakcina iz Srbije.

"Primarno je Dritan Abazović više puta bio u kontaktu sa Anom Brnabić i ja sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom. To što je gospodin Andrija Mandić saopštio pretpostavljam da je iz razloga što je u prijateljskim odnosima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je vjerovatno kao prijatelj saopštio tu vijest. Direktno nije zaslužan za tu donaciju i uloga gospodina Mandića je epizodna", rekla je Borovinić Bojović.

Eraković je ocijenio da se obistinilo ono na šta su u DPS i ranije upozoravali, "o sinhronizovanoj akciji uoči lokalnih izbora u Nikšiću". On je kazao da je i upozorenje Stejt dipartmenta da građani Sjedinjenih Američkih Država ne putuju u Crnu Goru potvrda koliko je situacija katastrofalna i van kontrole.

Ministarka zdravlja je kazala da je država spremna za proces vakcinacije.

Kazal je da vakcinacija počinje sjutra u Domu starih u Risnu.

Borovinić Bojović je kazala da su u Podgorici planirana četiri punkta u gradu, i po jedan punk u Golubovcima i Tuzima.

Ona je zahvalila svim zdravstvenim radnicima na svim nivoima.

Bonus video: