Korona će proći, ali problemi ostaju

Ustanova u kojoj se liječe mnogi post-kovid pacijenti nema skener, a rendgen aparat star je 21 godinu. Plate kasne, na Internom odjeljenju radi jedan internista i četiri sestre, a 16 zaposlenih je inficirano

38266 pregleda 157 reakcija 15 komentar(a)
Oprema zastarjela, pacijente šalju na skener u kotorsku bolnicu, Foto: Slavica Kosić
Oprema zastarjela, pacijente šalju na skener u kotorsku bolnicu, Foto: Slavica Kosić

Loša epidemiološka situacija u Herceg Novom ukazala je na dugogodišnje probleme u nekadašnjoj vojnoj bolnici Meljine - deficit medicinskog kadra, nedostatak savremene dijagnostike, zastarjelu opremu, kašnjenje zarada ljekarima, sestrama i tehničarima...

Zaposleni u toj ustanovi poručili su resornom ministarstvu i nadležnima da obrate pažnju na slabe karike u opštoj bolnici Meljine, koja i u stečaju pruža zdravstvenu zaštitu za oko 40.000 stanovnika Herceg Novog.

Ljekarka te ustanove Marija Vuković, koja je specijalizirala internu medicinu na Vojno-medicinskoj akademiji, već osam godina radi u OB Meljine, a posljednjih 12 dana jedini je doktor na Internom odjeljenju koji brine o mnogim pacijentima.

Ona je “Vijestima” kazala da je petoro njenih kolega inficirano novim koronavirusom, kao i da se direktorica iz samoizolacije obraćala Ministarstvu zdravlja i Opštini, tražeći da nekoga od kolega upute na ispomoć u OB Meljine. Pojasnila je da je upućen kolega internista iz hercegnovskog Doma zdravlja, koji svakog drugog dana obavlja dežurstvo od 15 sati popodne do sedam ujutru narednog dana.

Ljekarka Vuković dežurna je svakog drugog dana, pokriva i ambulantu i odjeljenje, a njen radni dan traje i po 24 sata.

Marija Vuković: Potrebno je naći način da se raspišu specijalizacije
Marija Vuković: Potrebno je naći način da se raspišu specijalizacijefoto: Privatna arhiva

Ona je istakla da je veliki problem i deficit srednjeg medicinskog kadra, pa tako na Internom odjeljenju sada rade samo četiri medicinske sestre, dok je ostalih 11 pozitivno na kovid-19.

Vuković je naglasila da se na Internom odjelenju nalaze post-kovid pacijenti, oni sa akutnim respiratonim i urinarnim infekcijama, bolesnici koji su imali srčani udar, dok imaju i jednog pacijenta sa kancerom koji je u terminalnoj fazi. Od početka epidemije u martu prošle godine, na ovom odjeljenju hospitalizovano je oko 500 pacijenata.

Vukovićeva tvrdi da iako nisu klasični kovid centar, svakodnevno u redovnim okolnostima u toj bolnici registruju po nekoliko slučajeva novog koronavirusa kod pacijenata koji su na liječenju zbog osnovne bolesti.

“Kovid situacija će vrlo brzo da se razriješi, jer se ljekari vraćaju iz samoizolacije za nekoliko dana, ali ostaju problemi koje imamo godinama”, poručila je ona.

Vukovićeva je istakla da nadležni moraju da riješe pitanje deficita kadra, pojasnivši da OB Meljine, kao bolnica u stečaju, ne može da raspisuje specijalizacije.

“Bolnica je u stečaju i to je komplikovan sudsko-medicinski problem, ali treba naći modalitet da se raspišu specijalizacije. Bolnica Meljine trenutno nema stalno zaposlenog anestezologa, u njoj rade samo jedan ginekolog i samo jedan radiolog koji je u penziji”, pojasnila je ljekarka.

Situacija je loša i kada je riječ o medicinskoj opremi koja je neophodna za dijagnostiku.

Vukovićeva je “Vijestima” rekla da bi najsretnija bila kada bi ustanova u kojoj radi napokon dobila multislajsni skener. Kazala je da je snimanje ovim skenerom neophodno i značajno za veliki broj pacijenata sa preležanom kovid infekcijom, koji se sada često javljaju ljekaru, ali i kod drugih stanja.

“I u slučaju da pacijent ima plućnu tromboemboliju, mi ne možemo uraditi dijagnostiku, već prevozimo takvog pacijenta u kotorsku Opštu bolnicu i čekamo nalaz”, rekla je Vukovićeva.

Ona je istakla da je rendgen aparat u toj bolnici star 21 godinu, a da je aparat za ultrazvuk srca kupljen 2010. godine, što ukazuje da je ovoj ustanovi neophodna nova oprema i aparati.

Vukovićeva je poručila da nadležni treba hitno da razriješe status bolnice Meljine, koja pokriva čitavi grad, a u sezoni i mnogo više potencijalnih pacijenata. Pojasnila je da im posljednjih nekoliko mjeseci kasne plate, pa su tako decembarsku primili tek 15. januara, odnosno dvije sedmice kasnije u odnosu na kolege iz ostalih javnih zdravstvenih ustanova.

“Mi smo spremni da pokušamo sve. Plata nam je kasnila četiri mjeseca, ali sad smo već na izmaku snaga. Herceg Novi je dio ove države i krajenje je vrijeme da nadležni obrate pažnju na građane kojima je potrebna zdravstvena zaštita, bolnicu i zaposlene”, zaključila je ljekarka.

6 osoba preminulo je juče od posljedica infekcije kovidom-19. Najmlađi preminuli imao je 63, a nastariji 82 godine. Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je koronavirus registrovan kod 454 pacijenata.

Kreće vakcinacija u Kotoru i Podgorici

Zdravstvena ustanova “Montefarm” juče je kotorskom Domu zdravlja isporučila 300 doza vakcine Sputnjik V, kojima će biti vakcinisani štićenici i zaposleni u Domu za stare u Risnu.

Direktor kotorskog Doma zdravlja, Igor Kumburović, kazao je da je epidemiološka situacija u toj opštini prilično složena.

„Doze koje su danas stigle, a radi se o 300 vakcina, namijenjene su štićenicima i zaposlenima Doma za stare u Risnu, kako je predviđenom Nacionalnom strategijom za imunizaciju i rasporedom prioritetnih grupa“, rekao je Kumburović.

On je rekao da će nakon imunizacije u Domu za stare u Risnu početi i vakcinacija ostalih u opštini, koji spadaju u prioritetne grupe, istakavši da su spremni za imunizaciju.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Danilo Jokić za RTCG je kazao da će vakcinacija u glavnom gradu početi naredne sedmice i ponovio da će u Podgorici biti šest punktova.

“Biće i u Tuzima i Golubovcima, u centru grada može da počne vakcinacija, u Domu zdravlja u Gornjoj Gorici, Stara varoš i Vojno medicinski centar”, kazao je Jokić.

On je istakao da se vode pregovori sa Glavnim gradom da centralni punkt za vakcinaciju bude u Sportskom centru “Morača”.

Bonus video: