Pomoćnici odlaze ko god da bude šef policije

Osim što je bio najbolje ocijenjen u Upravi za kadrove, Brđanin je ostavio najbolji utisak na resornog ministra i on ima pravo da bira saradnika koji je, po njegovom mišljenju i kvalifikacijama, najbolji, kaže izvor iz izvršne vlasti

32149 pregleda 142 reakcija 42 komentar(a)
Bivši direktor Veselin Veljović sa pomoćnicima, Foto: Boris Pejović
Bivši direktor Veselin Veljović sa pomoćnicima, Foto: Boris Pejović

Nijedan od sedmorice aktuelnih pomoćnika direktora Uprave policije neće ostati na funkciji, bez obzira na to ko će biti imenovan za prvog policajca.

To je “Vijestima” kazao izvor iz izvršne vlasti koji je naveo da se od premijera Zdravka Krivokapića na sastanku zakazanom za danas pokaže da neće odstupati od svog principa - da partijskog zapošljavanja nema i da se svi zapošljavaju prema sposobnostima.

Rekao je da očekuje da će biti uvažena odluka ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da rukovođenje policijom povjeri Zoranu Brđaninu, s obzirom na to da samo on ima pravo da predloži kandidata.

Isti izvor navodi da je Sekulović na sastanku u petak obrazložio zbog čega se odlučio za Brđanina.

“Osim što je bio najbolje ocijenjen u Upravi za kadrove, Brđanin je ostavio najbolji utisak na resornog ministra. On ima pravo da bira saradnika koji je, po njegovom mišljenju i kvalifikacijama, najbolji. Između ostalog, kada je objavljeno da su funkcije po dubini podijeljene, Krivokapić je izjavio da će svako imenovanje i postavljenje u institucijama javnog sektora, za koja je nadležna Vlada, biti sprovedeno u skladu sa načelom kompetentnosti kandidata. Rekao je i da je to programski definisan cilj ove Vlade od kojeg neće odstupiti, pa očekujemo da danas osigura da se na ovoj ključnoj poziciji izabere najkvalitetniji kandidat, naravno uz poštovanje zakona jer je javni konkurs sproveden transparentno i zakonito”.

Pojasnio je da Brđanin, ukoliko bude imenovan, ima spremno rješenje za svoje pomoćnike, ali i za kompletan tim koji će raditi na suzbijanju svih vrsta kriminala.

“Nijedan od aktuelnih pomoćnika ne može i neće ostati na svojoj poziciji. Sektori kojima rukovode Zoran Lazović i Enis Baković spajaju se u jedan, a na čelu tog sektora biće profesionalac za kog se neće vezivati afere, kao za njih dvojicu koji sa funkcija idu već prvog radnog dana novog direktora. Brđanin je ministra tokom razgovora informisao o nekoliko kvalitetnih kadrova koji će zamijeniti aktuelne pomoćnike Lazovića, Bakovića, Nikolu Janjuševića i Veska Damjanovića. Sektor kojim rukovodi Drago Spičanović, koji će takođe biti smijenjen, vratiće se pod okrilje MUP-a. Sektor specijalne policije na čijem čelu je Zoran Tomčić biće pripojen drugom, najvjerovatnije objedinjenom sektoru kriminalističke policije, a Sektor za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma najvjerovatnije će ponovo biti posebna uprava, ali na njenom čelu neće biti Dejan Đurović. I on će, kao i Spičanović i Tomčić, biti smijenjen”.

Direktor Uprave policije trebalo je da bude izabran u petak, ali su se u Vladi sukobili oko tog pitanja, nakon što su Krivokapić i Sekulović navodno imali oprečne stavove oko toga kome treba povjeriti upravljanje tom bezbjednosnom institucijom.

“Vijesti” su juče objavile da bi to moglo da izazove prvu ozbiljniju krizu unutar Vlade i da je Sekulovića eksplicitno podržao i potpredsjednik Dritan Abazović.

Povezani članci

21. Februar 2021.

Svađa oko šefa policije uvod u ozbiljnu krizu Vlade?

Više izvora bliskih izvršnoj vlasti “Vijestima” je reklo da je na sastanku Vlade u petak došlo do, na momente, žustre polemike.

“Zastupajući svoj izbor, Sekulović je rekao da je spreman da snosi i političku i svaku drugu odgovornost, ako Brđanin ne opravda očekivanja”, objasnio je jedan izvor.

Uz Brđanina, među kandidatima koji su stigli do intervjua su i Dragan Klikovac, Dragan Radonjić i Vojo Laković.

Izvor “Vijesti” navodi da je Sekulović objasnio da je konkurs bio zakonit i da ga ne treba poništiti i da je spreman da podnese i ostavku ako se to desi.

Krivokapić je insistirao da se proba postići konsenzus po tom pitanju, a svi sagovornici “Vijesti” su saglasni da se stekao utisak da je izričito protiv toga da Brđanin bude izabran, iako navodno nije iznio konkretno obrazloženje.

Abazović je u subotu za “Vijesti” kazao da potpuno podržava Sekulovića i da očekuje formalizaciju njegovog predloga.

Krivokapić i Sekulović protekla dva dana nijesu odgovarali na poziv novinara “Vijesti”.

Demokratski front je u petak saopštio da neće podržati kandidata kog predloži Sekulović i to u saopštenju koje su poslali u ime koalicije “Za budućnost Crne Gore” i naveo da su svi kandidati osim advokata Dražena Medojevića povezani sa bivšim režimom.

Od tog saopštenja su se ogradili Ujedinjena Crna Gora i Prava Crna Gora.

Naročito oštar u ocjenama je bio funkcioner Ujedinjene Goran Danilović, koji je bio ministar unutrašnjih poslova u “Vladi izbornog povjerenja” 2016. godine, kada mu je pomoćnik bio upravo Brđanin.

On je kazao da ne pristaje da se svi kandidati proglašavaju DPS ljudima, naročito oni koje su već kroz blato provlačili iz struktura bliskih DPS i obavještajnim službama.

Afere, svadba narko-bosa i “roleks”

Od aktuelnih pomoćnika v.d. direktora Uprave policije u javnosti su najviše eksponirani šef Sektora za bornu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović i šef Sektora kriminalističke policije Enis Baković.

Lazovića posljednjih dana srpski zvaničnici optužuju za bliske veze sa tamošnjim kriminalcem Veljkom Belivukom, zvanim Velja Nevolja.

I jedan od lidera Fronta, Andrija Mandić ponovio je te optužbe.

Lazović nije javno komentarisao dovođenje u vezu sa Belivukom, saradnikom kavačkog klana, koji je, navodno, odgovoran za likvidacije više članova škaljarske organizovane kriminalne grupe.

Šef SBPOKK u žižu javnosti dospio je prije više od deceniju, kada je snimljen na svadbi navodnog narko bosa iz Rožaja, Safeta Kalića.

Baković je javnosti ostao dužan objašnjenje koliko je precizno koštao “rolex” koji je reporter “Vijesti” zabilježio na njegovoj ruci, odnosno da pokaže serijski broj i ugovor o kupovini koji je navodno pokazao bivšem direktoru UP Veselinu Veljoviću.

I uz njegovo ime vezivale su se afere, ali unutarpolicijske, jer je, tvrde sagovornici iz te institucije, vodio računa o tome da se sveti onima koji posao znaju bolje od njega, ali i nepodobnima, i da ih sklanja sa pozicija.

Uprava za kadrove danima ne odgovara na pitanja “Vijesti” - da li je Baković sve vrijeme nezakonito rukovodilac SKP-a, jer navodno na tu poziciju nije mogao dospjeti zbog nedostatka radnog iskustva na rukovodnoj poziciji.

Bonus video: