Đukanović: Balašević je obilježio i uljepšao jednu epohu, Crna Gora je ostala bez svog cijenjenog poštovaoca

Kako je kazao, Balaševićevo poetsko i muzičko djelo sve generacije širom bivše Jugoslavije smatrale su i smatraju svojim

6005 pregleda 31 reakcija 30 komentar(a)
Đukanović, Foto: twitter.com/predsjednik_cg
Đukanović, Foto: twitter.com/predsjednik_cg

Đorđe Balašević, veliki čovjek i univerzalni umjetnik, obilježio je i uljepšao jednu epohu, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je danas, povodom smrti Balaševića, uputio telegram saučešća njegovoj porodici.

„Iskreno me ražalostila vijest o iznenadnoj smrti vašeg dragog supruga i roditelja Đorđa Balaševića, velikog čovjeka i univerzalnog umjetnika, koji je obilježio i uljepšao jednu epohu“, naveo je Đukanović.

On je rekao da je ostao bez pouzdanog prijatelja, a Crna Gora bez svog cijenjenog poštovaoca.

Kako je kazao, Balaševićevo poetsko i muzičko djelo sve generacije širom bivše Jugoslavije smatrale su i smatraju svojim.

„Uz Đorđev neprevaziđeni šarm i neponovljivi duh i njegove pjesme, koje su bile sastavni dio svih naših radosti, lakše smo podnosili i zajedničke izazove i nesreće koje su nas zadesile“, rekao je Đukanović.

Zato, kako je naveo, danas zajedno sa Balaševićevom porodicom tuguju Podgorica, Cetinje, Zagreb, Split, Ljubljana, Maribor, Sarajevo, Skoplje i mnogi drugi gradovi, jednako kao i Novi Sad, dok vodeći svjetski mediji obavještavaju o njegovoj smrti.

Prema riječima Đukanovića, od nestanka Jugoslavije, nijedna ličnost nije svojim odlaskom tako pobudila i povezala ono najbolje i najplemenitije među ljudima na nekadašnjim zajedničkim prostorima.

„Pjevajući sa zebnjom i kroz suze i „Samo da rata ne bude“, njegovu pjesmu koja izgleda postade evergrin“, dodao je Đukanović.

On je kazao da će pamtiti Balaševića po mnogo čemu dobrom.

„I kao prijatelja koji mi je prije 15 godina uputio jedno od najljepših, najsadržajnijih i najdražih pisama koje sam ikada dobio, otvoreno pismo koje, nažalost, nimalo nije izgubilo na aktuelnosti, kakvo bi i danas dobrodošlo s tih strana“, naveo je Đukanović.

On je podsjetio da je pismo bilo potpisano i imenima Alekse, Jelene, Jovane i Olje, uz napomenu Balaševića da jedino u životu nije bio stranac u Crnoj Gori

„I nije, kao što će i vama, u znak poštovanja prema Đorđu, Crna Gora uvijek biti domovina. Molim vas da u ime građana Crne Gore, u moje i u ime moje porodice, primite izraze najdubljeg saučešća“, poručio je Đukanović.

Poznati kantautor Đorđe Balašević je umro 19. februara, a sahranjen je juče na Novom groblju u Novom Sadu.

Bonus video: