"Sugerišite koje zakone bi Vlada trebalo da predloži ili izmijeni, za koje oblasti nedostaju strategije, programi..."

z Vlade su kazali da je polazna osnova za pripremu programa rada, program premijera Zdravka Krivokapića koji je prihvatila Skupština, mjere ekonomske politike za ovu godinu i obaveze iz zakona, strateških dokumenata i procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji

3167 pregleda 26 reakcija 7 komentar(a)
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti

Generalni sekretarijat Vlade uputio je javni poziv organima, organizacijama, udruženjima i građanima da se uključe u pripremu Godišnjeg programa rada Vlade za ovu godinu i da dostave svoje inicijative, predloge, sugestije i komentare.

Iz Vlade su kazali da je cilj poziva davanje mogućnosti zainteresovanoj javnosti da prvi put podijeli ideje, predloge i sugestije prilikom sačinjavanja Godišnjeg programa rada Vlade i da se prikupi i razmotri što veći broj stavova o zadacima koje bi Vlada trebalo da planira za ovu godinu.

Navodi se da zainteresovani mogu da sugerišu koje zakone bi Vlada trebalo da predloži ili izmijeni, za koje oblasti nedostaju strategije/akcioni planovi/programi, koja bi postojeća strateška dokumenta trebalo revidirati.

Ističe se da zainteresovani mogu da predlože koje analize i evaluacije bi Vlada trebalo da sprovede u ovoj godini, kako bi na osnovu podataka i rezultata preduzela odgovarajuće korake.

Zainteresovani mogu da postave i druga normativna i tematska pitanja za koja smatraju da su prioritetna za rješavanje u ovogodišnjem periodu.

Iz Vlade su kazali da je polazna osnova za pripremu programa rada, program premijera Zdravka Krivokapića koji je prihvatila Skupština, mjere ekonomske politike za ovu godinu i obaveze iz zakona, strateških dokumenata i procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Navodi se da Vlada, prilikom kreiranja programa, treba da poštuje princip ekonomičnosti i racionalnog planiranja.

"To znači da je neophodno voditi računa o stepenu ljudskih, organizacionih, finansijskih i materijalnih resursa koji su na raspolaganju za ispunjenje i praćenje sprovođenja svih planiranih obaveza", naveli su iz Vlade.

U tom smislu, kako su kazali, cilj Vlade je da kroz konsultacije dobije predloge koje javnost smatra prioritetnim za prvu godinu rada.

"Druge aktivnosti od značaja za naredni period biće obuhvaćene Srednjoročnim programom rada Vlade i ostalim godišnjim programima rada", naveli su iz Vlade.

Konsultacije u vezi sa pripremom Godišnjeg programa rada Vlade za trajaće do 1. marta.

Navodi se da će Generalni sekretarijat Vlade evidentirati sve inicijative, predloge, sugestije i komentare i sačiniti izvještaj koji će objaviti na svojoj internet stranici i portalu e-uprave i dostaviti učesnicima konsultovanja, u roku od sedam dana od isteka roka za dostavljanje predloga.

Zainteresovani inicijative, predloge, sugestije i komentare mogu dostavljati preko online forme dostupne na linku: https://bit.ly/3p90YcY ili u pisanom (adresa: Bulevar revolucije 15, 81000, Podgorica) i elektronskom obliku (e-mail: almedina.vukic@gsv.gov.me).

Bonus video: