Carević traži dozvolu da probije tunel kroz Spas

U Opštini Budva smatraju da bi se time konačno riješio gorući problem saobraćajnih gužvi

41549 pregleda 481 reakcija 61 komentar(a)
Brdo Spas u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Brdo Spas u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva zatražila je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da joj izdaju urbanističko-tehničke uslove za izgradnju tunela kroz brdo Spas, čime bi spojili magistralni put u mjestu Jaz sa bulevarom u Budvi.

To piše u zahtjevu u koji su “Vijesti“ imale uvid, a koji potpisuju gradonačelnik Marko Carević i sekretar za investicije Mladen Mikijelj. Riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu koji je Carević zacrtao da realizuje u četvorogodišnjem mandatu, a od resora na čijem je čelu Ratko Mitrović zahtijeva se da izda prvi papir u proceduri dobijanja dozvole za gradnju.

“Opština Budva se zvanično obratila Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa zahtjevom za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova zbog potrebe izrade idejnog rješenja izgradnje tunela kroz brdo Spas. Imajući u vidu da je ovaj veoma važni infrastrukturni projekat propisan planskim dokumentom, želimo da stvorimo pretpostavke da se isti izgradi kako bi se konačno riješio gorući problem sa saobraćajnim gužvama“, saopštili su “Vijestima“ u kabinetu gradonačelnika Carevića.

Predsjednik Opštine, kako naglašavaju, realizaciju tog projekta uvrstio je među prioritetima u svojoj agendi u ovom četvorogodišnjem mandatu.

“O čemu je već bilo razgovora sa ministrom za kapitalne investicije Mladenom Bojanićem i sa nekoliko zainteresovanih investitora. Izgradnjom tunela kroz brdo Topliš konačno bi se riješio ogroman problem saobraćajnih gužvi na ulazu u Budvi i kroz grad i omogućio brži dolazak i tranzit kroz grad. Izgradnjom bulevara od Tivta do Jaza, za koju je završen tenderski postupak, će u mnogome povećati kvalitet saobraćaja na ovom potezu ali njegova izgradnja nije dovoljna jer ćemo od Jaza do naše opštine opet imati gužve i nedozvoljeno puno vremena će trebati turistima da prođu ovaj saobraćajni potez“, ističu iz Carevićevog kabineta.

Marko Carević
Marko Carevićfoto: Vuk Lajović

Iz tog razloga, kako dodaju, rukovodeći se domaćinskim i razvojnim konceptom, smatraju da će izgradnja tunela, kroz dvije tunelske cijevi sa po dvije trake, biti logičan nastavak predviđenog bulevara, koji će se na ovaj način povezati sa glavnim gradskim bulevarom.

“Na taj način ćemo u potpunosti imati povezan i zaokružen saobraćajni koridor koji će koristiti ne samo Budvi već i drugim primorskim opštinama jer će turisti na mnogo brži i kvalitetniji način dolazizi do svojih odredišta. Smatramo nedopustivim i destimulativnim to što nerijetko turisti od aerodroma u Tivtu do Ulcinja putuju neprimjereno dugo zbog čega se šalje sveukupna loša slika Crne Gore kao turističke destinacije. Nažalost u prethodnom periodu je nedostajalo razumijevanja za potrebe primorskih opština o čemu svjedoči podatak da je unazad nekoliko godina u kapitalnom državnom budžetu nije izdvajan niti jedan jedini cent za kapitalne projekte u Budvi“, ističu iz kabineta prvog čovjeka Budve.

Sigurni su da će realizacijom ovog projekt turistička ponuda biti mnogo kvalitetnija.

“Pored izgradnje tunelskih cijevi predviđeno je da sadašnje rješenje povezivanja sa Jazom ostane na snazi i koje će se uglavnom koristiti za unutrašnji saobraćaj, zbog čega ćemo u značajnoj mjeri imati rasterećenje na ovoj kritičnoj tački koja je stvarala nesnosne saobraćajne gužve. Uvažavajući probleme građana, turističke privrede kao i potrebe daljeg razvoja grada, predsjednik Carević je ovom projektu, zajedno sa još nekoliko krupnih i veoma važnih o kojima će biti riječi u narednom periodu, stavio u vrhu prioriteta rada Opštine Budva. U svemu tome, očekujemo uspješnu saradnju sa nadležnim državnim organima jer vjerujemo da su stvoreni uslovi da se konačno od strane države počne ulagati u razvoj naše opštine, posebno imajući u vidu da je ukupan doprinos Budve u ukupnom državnom turističkom prihodu 50 odsto i da je pravedno da se dio prihoda vrati opštini kroz kapitalna i druga ulaganja“, zaključuju u odgovorima dostavljenim „Vijesti”.

Zbog političkih previranja Plan investicija na čekanju

Zbog političkih previranja u Budvi, još nije usvojen Plan investicija i program uređenja grada, dva ključna dokumenta kako bi se realizovali brojni infrastrukturni projekti. Obje odluke nalaze se na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja koje je trebalo da bude održano 28. decembra, ali je zbog nemogućnosti postizanja postkoalicionog sporazuma ona odložena.

Pokušavano je da se sjednica održi, ali je ove godine termin dva puta otkazivan zbog pogoršane epidemiološke situcije.

Kako je ranije “Vijestima“ kazao sekretar za investicije Mladen Mikijelj, ove godine je planirano da u kapitalne projekte i uređenje grada bude uloženo 8,4 miliona eura.

Mladen Mikijelj
Mladen Mikijeljfoto: Vuk Lajović

Kao prioritetan projekat svakako je rekonstrukciju Ulice 22. novembar u centru grada sa izgradnjom kružnog toka kod Pošte vrijedan 1,2 miliona eura, dok je u mandatnom periodu ove vlasti, planirana realizacija nekoliko izuzetno bitnih kapitalnih projekata - izgradnja Zadužbine Luketići kao kulturnog centra, izgradnja izletišta Brajići i garaža u centru grada.

Bonus video: